BiH

Državni policajci na protestima u Sarajevu: Nemamo novca ni da dođemo na posao

U Sarajevu je počeo mirni protest članova Saveza sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH.

Policajci su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, neposredno pred početak sjednice Doma naroda BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo finansijskim statusom.

“Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti. Mislim da smo ušli u ozbiljnu priču i donosit ćemo valjane odluke. Konkretno, danas samo tražimo da uposlenik koji ima najniža primanja može kupiti 10 litara ulja. Jedini smo u svijetu koji nemamo kolektivni ugovor ni osiguranje na radu. Tražimo samo vraćanje onog što smo imali prije 14 godina,” kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Haris Salan, predsjednik Sindikata DKPT-a, podsjetio je da policajci imaju najniže plaće.

“Svjesni ste koliko su porasle cijene, mi nemamo novca da dođemo na posao. Donijeli smo na UO odluku o stupanju u štrajk,” naveo je Salan.

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu.

Izvor
Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro