SvijetVijesti

Medvedev prijeti svijetu: Čekaju vas golema kriza, izgladnjivanje, ratovi, epidemije
Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, bivši predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, objavio je novi post na svom Telegram kanalu.

Rekao je kako slijedi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te “urušavanje ideje svijeta usmjerenog na Ameriku.” Sugerisao je da bi posljedice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svijetu.

“Kao rezultat stvorit će se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput “reda temeljenog na pravilima” i drugog besmislenog zapadnog smeća, b) kolaps ideje američkocentričnog svijeta; c) prisutnost interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svijetom,” napisao je Medvedev.

Prijeti golemom krizom

Najavio je golemu krizu u svijetu.

Post je Medvedev nazvao “Petak 13. Što će biti dalje ili Svijet nakon antiruskih sankcija (uopće nije prognoza)” i u njemu je opisao posljedice svjetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca opskrbe robom. “Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija,” nastavio je Medvedev.

“Energetska kriza intenzivirat će se u onim državama koje su nametnule pucanje u vlastite noge, odnosno sankcije na opskrbu ruskim energentima. Nastavit će se daljnji rast cijena fosilnih goriva, a razvoj digitalne ekonomije u svijetu će se usporiti. Doći će do pune međunarodne krize s hranom s perspektivom izgladnjivanja u pojedinim državama,” dodao je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Medvedev je ustvrdio da će sankcije pogoditi i globalni finansijski sistem, što će rezultirati mogućom monetarnom i finansijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sistema koji čuva privatno vlasništvo.

Ratovi, epidemije…

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u cijelosti doživjeti udar.

“Novi regionalni vojni sukobi izbijat će na mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmjerena na obračun s Rusijom,” napisao je.

Zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije također je naveo vjerovatnost početka novih epidemija “uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili izravnim posljedicama upotrebe biološkog oružja.”

Govoreći o posljedicama sankcija na međunarodnu saradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju učinkovitost u rješavanju situacije u Ukrajini. Kao primjer naveo je Vijeće Evrope.

“Stvorit će se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijima,” zaključio je Medvedev.Izvor
Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button