BiH

Pismo podrške usvajanju zakona o kontroli duhana u FBiH













Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije EU u BiH, ambasador Švicarske u BiH i šef Ureda Svjetske banke u BiH uputili su članovima Parlamenta Federacije BiH zajedničko otvoreno pismo podrške usvajanju zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH.

Zajedničkim pismom su pohvalili napore koje je uložilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH na pripremama ovog zakona kao i pozitivni koraci Parlamenta Federacije BiH u davanju podrške ovoj važnoj regulativi.

U pismu pozdravljaju činjenicu da će se o novom zakonu raspravljati na predstojećoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Trenutno je situacija u pogledu konzumacije duhana u BiH, kažu, zabrinjavajuća.

Velika zastupljenost upotrebe duhana jedan je od ključnih faktora koji doprinose porastu neinfektivnih bolesti u zemlji. Samo u Federaciji BiH podaci pokazuju da godišnje umire 8.400 osoba od bolesti povezanih s konzumacijom duhana. Nadalje, trenutni pravni okvir u Federaciji BiH ne omogućava potpunu provedbu Okvirne konvencije o kontroli duhana i nije usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije koje regulira ovu oblast, navodi se u pismu.

Zaključuju da bi usvajanje i provedba zakona o kontroli duhana u Federaciji BiH imala jednak pozitivan utjecaj kao slično zakonodavstvo u raznim zemljama svijeta, sa značajnim pozitivnim utjecajima na zdravlje stanovništva, kao i na privredu.

 

 

Izvor: radiosarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button