Covid-19Svijet

Države u kojima nije zabilježen koronavirus: Još samo dvije zemlje zvanično odolijevaju virusu
Koronavirus još nije potvrđen u svega dvije od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija (UN), a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev na Antarktiku.

Posljednja zemlja u kojoj je registrovan virus je Sjeverna Koreja, koja je u četvrtak zvanično potvrdila prvi slučaj bolesti kovid-19 u toj zemlji. Sjevernokorejski državni mediji izvještavaju da je u Pjongjangu otkrivena zaraznija podvarijanta virusa omikron poznata kao BA.2.

U izvještaju se navodi da su se ljudi u Pjongjangu zarazili varijantom omikrona, bez pojedinosti o broju slučajeva ili mogućim izvorima zaraze.

Turkmenistan je sada jedina azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je od početka pandemije registrovano više od 7,2 miliona zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi oko 1,3 miliona slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Druga država u kojoj nije potvrđen koronavirus je Tuvalu i nalazi se u Okeaniji. Čine je devet ostrva i po broju stanovnika je četvrta najmanja zemlja na svetu, a zauzima površinu od 26 kvadratnih kilometara.Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button