Svijet

Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su 51-godišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prema ministarstvu i novinarima Al Jazeere, pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelsku akciju u izbjegličkom kampu u gradu Jeninu, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju.

Možda će Vas zanimati i:

No, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

‘Pucali da ubiju’

„Ono što zasad znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njenu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, tačnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu,” rekla je Ibrahim iz palestinskog grada Ramallaha.

„Kao što možete zamisliti, ovo je šok za sve novinare koji su radili s njom.“

Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila „veoma poštovana novinarka“ koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine.

U vrijeme kada je pogođena, nosila je zaštitni prsluk sa natpisom “PRESS”.

Shatha Hanaysha, koja je putovala istim vozilom kao i Abu Akleh, rekla je Al Jazeeri da je izraelska vojska bila odlučna da „puca da ubije.“

„Svi smo imali šlemove i prsluke. Bilo nas je četvero u izloženom području. Nije bilo konfrontacije ili pucnjeva od strane Palestinaca,“ rekla je. „Okupatorska vojska nije prestala pucati niti kada je Abu Akleh oborena.“

Šef ureda Al Jazeere u Ramallahu Walid al-Omary, rekao je da nije bilo pucnjave od strane Palestinaca, suprotstavljajući se izraelskim tvdnjama o događaju, u kojima je vojska spomenula i tu mogućnost.

“Nećemo biti ušutkani’

Izraelska vojska navela je da je, tokom operacije u Jeninu, bila pod snažnim napadom iz vatrenog oružja i eksplozivom, te da je uzvratila. Dodali su da “istražuju događaj”.

No, povrijeđeni Al-Samoudi tvrdi da na licu mjesta nije bilo naoružanih Palestinaca.

„Trebali smo snimati izraelsku akciju, a oni su iznenada počeli pucati, a da prije toga nisu od nas tražili da ne snimamo, ili da prestanemo snimati,“ rekao je.

Al Jazeera Media Network je u saopštenju osudio “ubistvo” kojim se krše “međunarodni zakoni i norme”, te je smrt Abu Akleh nazvao “gnusnim zločinom kojim se mediji žele spriječiti da ispune svoj zadatak “.

„Odgovornim za ubistvo Shireen držimo izraelsku vladu i okupatorske snage,“ navedeno je u saopštenju.

Giles Trendle, direktor Al Jazeere, rekao je da je Mreža „šokirana i ožalošćena“ zbog smrti Shireen Abu Akleh, te je pozvao na transparentnu istragu o događaju.

Prostorije Al Jazeere u Pojasu Gaze, u kojoj je i ured Associated Pressa, izraelske snage bobardovale su prije godinu, tokom ofanzive na tu regiju.

„Kao novinari, nastavljamo dalje. Naša misija je da nastavimo. Nećemo biti ušutkani, uprkos pokušajima da nas se utiša. Naša misija je da uvijek informiramo svijet o onome što se događa. To je važnije,“ rekao je Trendle.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Katara Lolwah Alkhater osudila je ubistvo novinarke Al Jazeere od strane „izraelskih okupatora“ na Zapadnoj obali, te je pozvala na kraj „državno sponzoriranog izraelskog terorizma.“

Oglasio se i ambasador SAD-a u Izraelu Tom Nides, koji je zatražio istragu o smrti Abu Akleh, koja ima i američko državljanstvo.

„Bili smo veoma smo tužni kada smo čuli za smrt američke i palestinske novinarke Shireen Abu Akleh,“ napisao je na Twitteru. „Pozivam na temeljitu istragu o okolnostima njene smrti i ozljede barem još jednog novinara danas u Jeninu.”

Prema ministarstvu, stradao je još jedan palestinski novinar, kojeg je pogodio metak u leđa. Radi se o Aliju Samoudiju, koji radi za novine Quds iz Jerusalema, ali on je u stabilnom stanju.

‘Bila je naš glas’

Mnogi u Palestini i u inostranstvu na društvenim mrežama su izrazili šok i nevjericu zbog ubistva Abu Akleh.

„Izraelske okupacione snage usmrtile su našu voljenu novinarku Shireen Abu Akleh dok je pratila njihovu brutalnost u Jeninu ovog jutra. Shireen je bila najistaknutija palestinska novinarka i bliska prijateljica,” napisao je Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Oni koji su je poznavali opisuju je kao hrabru, ljubaznu i kao „glas Palestinaca“.

„Shireen je bila hrabra, ljubazna i novinarka s visokim integritetom uz koju smo ja i milioni Palestinaca odrastali,“ napisao je Fadi Quran, aktivista iz grupe Avaaz.

„Užasnut sam viješću o izraelskom ubistvu novinarke Al Jazeere Shireen Abi Akleh u Jeninu! Shireen je više od dvije decenije hrabro pokrivala izraelsku agresiju na Palestinu,” napisala je Huwaida Arraf, palestinsko-američka aktivistica i pravnica.

„U nevjerici sam,“ napisao je Salem Barahmeh, palestinski aktivist. „Odrasli smo uz njene izvještaje o drugoj intifadi. Bila je naš glas. Počivaj u snazi i miru. Novi dan, nova tragedija.“

Anthony Bellagner, sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ), ubistvo Abu Akleh nazvao je „namjernim sistemskim ciljanjem novinara”.

„Još jednom, jasno identificirani novinari koji nose press prsluke, na meti su izraelskih snajpera,“ rekao je u izjavi.

„Nastojat ćemo dodati ovaj slučaj žalbi Međunarodnom krivičnom sudu, s detaljima takvog sistematskog ciljanja,“ dodao je.

Izraelska vojska potvrdila je da je sprovela operaciju u izbjegličkom kampu u Jeninu u srijedu rano ujutro, ali je negirala da je namjerno ciljala novinare.

„Vojska, naravno, nije ciljala novinare,“ rekao je vojni zvaničnik.

Vojska tvrdi da je bilo razmjene vatre između osumnjičenika i snaga sigurnosti i da „istražuje događaj, kao i mogućnost da su novinare pogodili naoružani Palestinci.“

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je reporterku Al Jazeere „vjerovatno“ ubila palestinska vatra.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da je Izrael ponudio zajedničku istragu sa Palestincima.

Izvor
Balkans.aljazeera.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro