Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona obilježila godišnjicu pogibije heroja Mehdina Hodžića

Povodom obilježavanja 30. godišnjice od pogibije heroja obrambeno – oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, Kapetana Senada ili nadaleko poznatog Crnog labuda, Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, položila je cvijeće i odala počast na mjestu pogibije Heroja i spomen obilježjima u Sapni.

Cvijeće je, u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika političkog, vjerskog i društvenog života Sapne i Tuzlanskog kantona, položeno na spomen obilježju na mjestu pogibije heroja Hodžića i njegovih suboraca, Centralnom spomen obilježju u naselju Zaseok u Sapni i Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije Republike BiH u Sapni.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili dana kada je Mehdin Hodžić, Crni labud poginuo u akciji, braneći selo i Bosnu i Hercegovinu i to tokom zarobljavanja tenka i samohotke za potrebe Armije RBiH. Postuhmno dodijeljen mu je čin brigadnog generala, zatim je odlikovan priznanjem Zlatni ljiljan 1992 godine, te Orednom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

U svom obraćanju premijer Halilagić je ukazao na dosadašnju manjkavost obrazovnog sistema i izrazio žaljenje što on, ali i ostale mlađe generacije kroz proces svog školovanja nisu upoznate i nisu izučavale historiju Bosne i Hercegovine u periodu obrambeno – oslobodilačkog rata.

„Danas ću postaviti pitanje, zašto jedan tridesetčetverogodišnjak nije znao, odnosno zašto nije naučen šta se to prije 30 godina desilo u Sapni. Zašto učenici, kao predstavnici jedne nove generacije učenici, evo 30 godina nisu imali priliku da uče o Mehdinu, i drugim herojima i njihovim podvizima. Mi smo kao Vlada tu nepravdu i nelogičnost ispravili uvođenjem nastavne jedinice i izučavanjem ratnog perioda od 1992-‘95. godine, te izdavanjem Dodatka udžbeniku za predmet Historija za IX razrede osnovnih škola. Nove generacije moraju izučavati tu historiju, moraju je poznavati, znati šta se dešavalo i biti upoznati sa žrtvom koja je položena da bismo danas imali slobodu i mogli živjeti, školovati se, raditi, a sve sa ciljem da nam se ta historija ne bi ponovila“, rekao je premijer Halilagić.

Također, Premijer je danas dodao da Vlada na današnji događaj nije došla da bi se promovisala, snimila ili fotografisala.

„Svi smo danas ovdje, Vlada u svom punom sastavu, da bismo naučili lekciju koju su nam dali i Mehdin i svi ovi borci, a to je kako se voli i poštuje država Bosna i Hercegovina. Prije svega ovdje smo da još jednom konstatujemo i zahvalimo se Sapni što je bila na braniku Tuzlanskog kantona, što je bila prva linija odbrane onoga što danas nazivamo Tuzlanskim kantonom, a da to nije bilo tako danas ne bi bilo ni Vlade Tuzlanskog kantona, ni Skupštine, a vrlo vjerovatno ni Bosne i Hercegovine“, zaključio je premijer Halilagić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro