Svijet

Policija obezbjeđuje ekshumaciju tijela Muamera Zukorlića

Jake snage policije obezbjeđuju prilaz selu Orlje, u opštini Tutin na jugozapadu Srbije, gdje pristižu ekipe obducenata sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga, koji će uraditi ekshumaciju i obdukciju tijela nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini na današnji dan prije šest mjeseci, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Možda će Vas zanimati i:

Obdukcija Zukorlićevih posmrtnih ostatka bit će obavljena na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom i važnost da znaju pod kojim okolnostima je umro Muamer Zukorlić ispred emocija.

Usame Zurkorlić je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je prije toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je riječ, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obavještavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je da će Zukorlićevo tijelo po završetku obdukcije biti sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od rijetkih remek dijela islamske arhitekture iz 16. vijeka.

Muamer Zukorlić je sahranjen 7. novembra 2021. u rodnom selu Orlje prema želji porodice. Njegov sin Usame je sada rekao novinarima da je odlučeno da poslije obdukcije bude sahranjen u haremu Altun alem džamije sa ostalim velikanima.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsjednika Skupštine Srbije.

Izvor
Federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro