BiH

Zvanično raspisani izbori u Bosni i Hercegovini

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je i zvanično raspisala Opće izbore u našoj državi. Na sjednici CIK-a usvojen je, naime, Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Datum održavanja Općih izbora je 2. oktobar (nedjelja).

Raspisuju su izbori za Predsjedništvo BiH, državni i entitetske parlamente, zatim predsjednike i potpredsjednike RS te skupštine kantona u Federaciji BiH.

Inače, CIK za održavanje izbora traži 11,7 miliona KM, a s druge strane Vijeće ministara još nije odobrilo zahtjev CIK-a da se odobre novčana sredstva za održavanje izbora. A sredstva za izbore se moraju naći u roku do 15 dana od dana raspisivanja izbora kako je to danas rekao predsjedavajući CIK-a Suad Arnautović.

Vijeće ministara nije osiguralo novac za izbore ni nakon direktnih poruka iz Američke ambasade BiH i Delegacije EU u BiH odnosno ambasadora Michaela Murphya i Johanna Sattlera, CIK za održavanje izbora traži 11,7 miliona KM.

Član CIK-a Vlado Rogić danas nije podržao odluku o raspisivanju izbora s obrazloženjem da nisu usvojene izmjene Izbornog zakona odnosno jer nisu implementirane presude evropskog i domaćih sudova.

“U ovom trenutku ne postoje uvjeti za slobodne i demokratske izbore u BiH,” naveo je Rogić.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da druga mogućnost od odluke raspisivanja izbora trenutno ne postoji. Ona je demantirala navode koje je u vezi sa presudama iznio Rogić. Naglasila je da su na snazi zakonske odredbe koje nalažu raspisivanje izbora.

“Rok za iznalaženja novca za izbore je 19. maj. Građani se dezavuišu političkim izjavama. Tačno je propisano kada se novac za izbore mora osigurati i svako drugačije postupanje je nezakonito. Očekujem od nadležnih organa da osiguraju novac i da prestanu s opstrukcijama CIK-a,” rekla je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je CIK organ koji treba da provodi zakon koji je na snazi, dok je predsjedavajući Arnautović da CIK ne može razmišljati o tome šta bi bilo kad bi bilo, već mora postupati po zakonu.

Izvor
Fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro