Svijet

Voz, voz: Radnici su bezuspješno pokušavali probuditi usnule putnike autobusa










Još jedna tragična nesreća dogodila se u Rusiji. U ranim jutarnjim satima u regionu Vladimira pri nalijetanju brzog voza na autobus zaustavljen na pružnom prijelazu poginulo je 16 osoba, uključujući jedno dijete.

Prema drugim izvorima, u nesreći je stradala 21 osoba, među njima i troje djece. Tragedija se dogodila na željezničkom prijelazu u gradu Pokrov u petušinskom okrugu regije Vladimir.

U ranim jutarnjim satima autobus marke Mercedes kazahstanskih registarskih oznaka iznenada je stao na pružnom prijelazu. U autobusu su bila dvojica vozača i 55 putnika iz Uzbekistana, koji su većinom spavali.

Vozač je pokušao pokrenuti autobus, ali nije uspijevao. Izašao je iz autobusa, probudio 15 radnika u jednom objektu u blizini. Zajedno su pokušali odgurnuti autobus. Ponovo bezuspješno.

Bili su to posljednji sekundi uoči tragedije. Zaustavljenom autobusu približavao se brzi voz na liniji St. Petersburg – Nižnji Novgorod.

“Voz, voz”, vikali su radnici, pokušavajući probuditi putnike iz autobusa.

Bilo je prekasno. Voz se punom brzinom zabio u bočnu stranu autobusa, bukvalno ga razbivši na komade.

Još dok traje istraga pokrenuto je pitanje odgovornosti za tragediju. Pružni prijelaz je bio opremljen s barijernom, svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i podizanjem pregrada. Radnik željeznice uključio je signal o opasnoj prepreci na pruzi, ali…

“Kočenje u hitnim slučajevima smanjuje brzinu na najnižu moguću, ali nije bilo dovoljno prostora do potpuno zaustavljanja voza”, objasnila je press služba Ruskih željeznica.

https://youtu.be/UFAWz178x8k

 

Izvor: radiosarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button