BiH

Novi val poskupljenja se nastavlja u Bosni i Hercegovini
Val poskupljenja u BiH se nastavlja, dok povećanja plaća i penzija ostaju u najavama. Cijene prehrambenih proizvoda i kućne hemije već su porasle oko 30 posto, a poskupljenja se nastavljaju. Od idućeg mjeseca u Banjaluci su izvjesne veće cijene i usluga javnog prijevoza i grijanja, prenosi BHRT.

Kupovna moć sve je manja. O štednji nema ni govora, kažu građani. Što se zaradi, to se i potroši. Prosječna plata u Republici Srpskoj u februaru je iznosila oko 1200 maraka i, prema sindikalnoj računici, tada nije mogla pokriti ni polovinu potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu. Cijene prehrambenih proizvoda i kućne hemije od tada su povećane od 10 do 30 odsto. Povećanje plata i penzija samo u najavama. Zbog naglog i konstantnog rasta cijena energenata na svjetskom tržištu, te poskupljenja drvne sječke, ili biomase, Banjalučane sasvim izvjesno očekuje i skuplja grijna sezona, kaže gradonačelnik, ne precizirajući za koliko. Grad je zaustavio povećanje cijena prevoza, ali privremeno. Više ne može.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke

“Mi smo preuzeli mart i april na sebe. To je tri – četiri miliona. Ali, dalje ne možemo. Jer, novca nema. Da budem potpuno iskren. Skupštinska većina sve blokira.”

Jedno od mogućih rješenja je u rukama nosilaca vlasti, a odnosi se na povećanje plata – kaže prva sindikalka Republike Srpske, uz podsjećanje da tako čuvamo BDP, u čijoj strukturi je dominantna javna potrošnja, odnosno, ono što mi kupujemo. A poskupljenja osnovnih životnih namirnica trenutno se dešavaju i nekoliko puta u istom danu.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS

“Mi smo pratili poskupljenje hljeba i ulja. Recimo, ulje je u istom danu poskupjelo dva puta. Sa 3,80 na 4,20. Već sutra je bilo preko 5 maraka. Jedino rješenje su veće plate.”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

“Mi računamo da čemo do kraja godine imati prosječnu platu 600 evra ili 1 200 maraka. Povećaćemo plate 10 posto, penzije 10 posto, socijalna davanja 10 posto, za realni sektor ide 40 milona.”

No, sindikalci podsjećaju da je riječ o borbi s inflacijom koja ruši istorijske rekorde, te da najavljeno povećanje plata suštinski znači pomoć građanima da s istom količinom novca sada mogu kupiti isto što su mogli prije inflacije. Gotovo da nema grupe proizvoda ili usluga koji su zadržali istu cijenu kao krajem prošle ili početkom ove godine. Do kada će talas poskupljenja trajati, niko pouzdano ne zna, jer je riječ o globalnom trendu koji je počeo pandemijom koronavirusa i ojačan aktuelnim sukobom na istoku Evrope, kojem se kraj ne nazire.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button