BiH

Ništa od hitne sjednice Doma naroda o izbornom zakonu
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas neće biti održana  jer trojica delegata SDA neće prisustvovati sjednici, a to znači da nema kvoruma.

Kako je potvrđeno iz SDA Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić, neće doći na sjednicu, a to znači da neće biti kvoruma za njeno održavanje.

Naime, da bi sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mogla biti održana, neophodno je prisustvo po najmenje tri delegata iz sva tri kluba naroda.

S obzirom da u Klubu Bošnjaka iz SDA dolaze tri od pet delegata njihov nedolazak na sjednicu znači da nema kvoruma za njeno održavanje.

Podsjećamo, danas je trebala biti održana hitna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu za izmjene Izbornog zakona BiH. A zakon bi vjerovatno bio i usvojen s obzirom da HDZ i SNSD, koji je najavio podršku prijedlogu HDZ-a imaju ukupno osam delegata. To znači da imaju i opću i entitetsku većinu.

Predstavnici SDA saopćili su kako ova stranka smatra da nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izbornog zakona čiji je predlagač HDZ. Između ostalog, iz SDA su naveli kako je prijedlog HDZ-a neprihvatljiv u cjelosti.

Iz te stranke su jučer saopćili da je cilj sjednice trebao biti da se stvori lažna slika kako je “jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button