Svijet

Pandemija povezana s problemima mentalnog zdravlja djece

Pandemija covida-19 duboko je utjecala na mentalno zdravlje djece i adolescenata, zaključili su naučnici na temelju analize rezultata prethodnih 17 naučnih studija.

Studije objavljene 2020. i 2021. otkrile su neuobičajeno visoke stope anksioznosti, depresije, poremećaja spavanja, suicidalnog ponašanja, poremećaja povezanih sa stresom, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i drugih problema s mentalnim zdravljem djece i tinejdžera tokom pandemije.

Te su studije pokazale da su individualno bavljenje hobijima, molitve i slušanje muzike bili povezani s pozitivnim učincima na mentalno zdravlje mladih.

“Problemi s mentalnim zdravljem bili su češći u onih s niskim socioekonomskim statusom, nedostajućim društvenim vezama i kod djece bez podrške, koja su živjela u lošim porodičnim odnosima i uz ograničenu mobilnost.”

Faktori koji su utjecali na pojavu tih problema bili su, među ostalim, zatvaranje škola i “zdravstvena iskustva povezana s covidom u porodici  ili zajednici”, rekao je dr. M. Mahbub Hossain sa Univerziteta Texas A&M, koji je koautor izvještaja objavljenog ove sedmice na internetskoj medRxiv prije naučne recenzije.

“U mnogim mjestima školska i društvena podrška mentalnom zdravlju te druge usluge povezane uz mentalno zdravlje postale su nedostupne ili ih nije ni bilo, što je djeci i adolescentima otežavalo pravodobnu podršku njihovog mentalnog zdravlja,” rekao je Hossain.

On je dodao da postoji potreba za “multidisciplinarnim naporima za ublažavanje neposrednih i budućih zdravstvenih i socijalnih posljedica” pandemije na mentalno zdravlje djece i tinejdžera.

Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro