SvijetVijesti

Biden: SAD neće dozvoliti Rusiji da zastrašuje evropske zemlje zavrtanjem gasa

SAD neće dozvoliti Moskvi da “zastrašuje” evropske zemlje prijetnjama da će ih lišiti isporuka energetskih resursa, rekao je predsjednik SAD Joe Biden poslije prekida isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj.

„Nećemo im dozvoliti da koriste svoje naftne ili gasne rezerve da izbjegnu posljedice njihove agresije u Ukrajini,” rekao je američki predsjednik.

„Radimo sa drugim zemljama kao što su Koreja, Japan i Katar da pomognemo našim evropskim saveznicima kojima prijeti ruska ucjena gasom,“ dodao je on.

Ruski gigant Gasprom suspendovao je u srijedu sve isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, članicama Evropske unije i NATO, uz prijetnju nestašica u centralnoj i istočnoj Evropi ali i na celom evropskom kontinentu.

Šef američke diplomatije Antony Blinken rekao je da na neki način Rusija sama sebi nanosi štetu time što se lišava od prihoda od prodaje gasa tim dvjema zemljama.

Blinken je također ukazao na povećanu isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD ka Evropi da bi se pomoglo da se nadoknade moguće nestašice, uključujući one nastale zbog “ucjena” Rusije.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button