Tuzlanski kanton

Sva djeca u TK stekla pravo da budu zdravstveno osigurana

Skupština TK je, na jučer održanoj sjednici, usvojila inicijativu udruženja “Zemlja djece” i mreže “Zdravstveno osiguranje za sve”, a koja se odnosila na pravo na zdravstveno osiguranje.

Iz udruženja Zemlja djece su se oglasili tim povodom, a njihovo zadovoljstvo učinjenim korakom vam prenosimo u cijelosti:
 
“Na inicijativu našeg Udruženja i Mreže “Zdravstveno osiguranje za sve”, Skupština TK je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kojim je pravo na obavezno zdravstveno osiguranje priznato i djeci od 6-15 godina starosti, ukoliko to pravo ne mogu ostvariti po bilo kojem drugom osnovu.
Ovim je ispravljena višegodišnja nepravda koja je učinjena prema ovoj djeci kada je izmjenama istog Zakona iz 2015. godine 46-ero djece ostalo bez prava na zdravstvenu zaštitu. Radilo se o djeci koja su bila žrtve zanemarivanja, nasilja, hroničnih oboljenja i djeci sa invaliditetom.
Naš stav da kantoni krše pravo ove kategorije djece potvrđen je i u Presudi Ustavnog suda Federacije BiH prilikom razmatranja apelacije koja je također inicirana od strane našeg Udruženja a podnijeta od strane Potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.
Sa ovim zakonom konačno smo zaokružili zakonski okvir koji svakom djetetu u Tuzlanskom kantonu daje pravo na obavezno zdravstveno osiguranje.
Zahvaljujemo se poslaniku Slađanu Ilić koji je bio predlagač ovog Zakona koji je urađen od strane našeg Udruženja, poslanicima Skupštine TK koji su isti podržali i svim saveznicima koji su nas godinama pratili i podržavali u ovoj borbi za pravo ove djece.”


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button