Svijet

Stručnjaci analiziraju Putinove snimke: Da li ima Parkinsonovu bolest?

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu čini se da su mnogi od običnih građana na društvenim mrežama do političara, medija i profesora, zabrinuti za zdravlje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ali jedan važan glas je nedostajao u naletu članaka i diskursa koji spekulišu da Putin ima Parkinsonovu bolest iili rak štitne žlezde, a to su medicinski stručnjaci.

Naduto lice

Na snimku na kojem se pojavio sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se drži rukom za sto i kako lupka nogom o pod. Lice mu naduto, a on djeluje kao da je cijelim tijelom utonuo u stolicu u kojoj je sjedio.

Snimak je podstakao brojne komentare, uključujući i onaj bivše poslanice Konzervativne partije Velike Britanije Luiz Menš, da na Tviteru izvuku zaključak da ruski predsjednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju su takođe iznijeli i brojni britanski tabloidi. Ove tvrdnje komentarisali su brojni profesori, stručnjaci za govor tijela i politički stručnjaci, međutim nigdje nije bilo riječi nekog doktora.

Mišljenje neurogenetičara

To vjerovatno nije slučajnost.

“Malo je vjerovatno da će pravi neurolozi komentarisati jer su naučeni da ne komentarišu ljude koji nisu njihovi pacijenti,” rekao je za DW Džon Hardi, neurogenetičar sa britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Ističući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, Hardi je podijelio svoje mišljenje o Putinovom stanju kao nekoga ko je proučavao bolesti mozga.

“Po mom mišljenju nema znakova Parkinsonove bolesti. Nije izgledao dobro… ali nema Parkinsonovu bolest,” rekao je.

Izvor
Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro