Lifestyle

Zašto redovno treba jesti ananas?
Tko još ne voli namirnice koje su i fine i zdrave?

Ovo tropsko voće može se jesti svježe ili smrznuto, nema puno masnoća, a bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima, vodom i antioksidansima.

Možda će Vas zanimati i:

“S obzirom na to da voće sadrži ugljikohidrate i prirodne šećere, mnogi su zabrinuti i boje ga se jesti. Ali voća ne možete pojesti previše ako ga jedete u izvornom obliku. Uključivanje ananasa u prehranu izvrstan je način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja,” kaže dijetetičarka Sarah Rueven za Eat This.

Ali zašto biste ga trebali jesti redovito?

Pokreće probavu

Jedna od najpoznatijih prednosti ananasa je njegova sposobnost pokretanja probave. Ananas sadrži enzim nazvan bromelain, koji je gastrointestinalni čudotvorac.

“Vlakna i bromelain koji se nalaze u ananasu rade zajedno na promicanju zdravog funkcioniranja probavnog sustava”, kaže dijetetičarka Amy Shapiro.

“Vlakna pomažu u pokretanju probave, dok bromelain može pomoći u smanjenju bilo kakve upale unutar želučane sluznice”, napominje Shapiro te dodaje da je kod miševa zabilježena smanjena upala u debelom crijevu kada su ih liječili aktivnim enzimima bromelaina.

Pomaže kod artritisa

Bromelain ne smanjuje samo upalu, Rueven kaže da konzumiranje namirnica bogatih bromelainom može smanjiti bol povezanu s kroničnim upalnim stanjima poput reumatoidnog artritisa. U studiji iz 2004. objavljenoj u Clinical Rheumatology, pacijenti s artritisom koji su uzimali oralni suplement s bromelainom prijavili su manje bolova nakon šest tjedana u usporedbi sa skupinom koja je uzimala lijek za ublažavanje boli.

Povećava količinu serotonina

Redovito jedenje ananasa može poboljšati raspoloženje jer sadrži triptofan koji se koristi za stvaranje serotonina.

Razine serotonina, osobito kada su preniske, igraju ulogu u mnogim poremećajima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju i anksioznost.

Može poboljšati zdravlje kostiju i zglobova

Sirovi ananas bogat je manganom. Taj mineral može pomoći u sprječavanju gubitka koštane mase u bolesnika s osteoporozom. Uz to, mangan može smanjiti bol u bolesnika s osteoartritisom u kombinaciji s drugim suplementima.

Jedna studija iz 2000. objavljena u Osteoarthritis and Cartilage pokazala je poboljšanje simptoma u pacijenata koji su primali kombinaciju glukozamina, kondroitina i mangana u odnosu na placebo skupinu.

Ubrzava zacjeljivanje

Istraživanja na ljudima i životinjama pokazuju da lokalna primjena bromelaina može biti korisna u procesu zacjeljivanja opeklina. Neka istraživanja također sugeriraju da bromelain može djelovati terapeutski na ozljede mekih tkiva, posebno na upalu mišića nakon vježbanja i modrice, piše Biomedical Reports.

Jača imunološki sustav

“Ananas zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C. Jedna šalica narezanog ananasa osigurava 131 posto vaših potreba,” kaže Shapiro.

Prema Rueven, to definitivno nije nešto što treba zanemariti. Vitamin C poboljšava funkciju imunološkog sustava, a može i pomoći tijelu u stvaranju kolagena. Kolagen je protein odgovoran za zdravlje i elastičnost vaše kože, zglobova i mišića.

Pun je antioksidansa

Ananas sadrži velike količine antioksidansa poznatih kao flavonoidi. Ovi spojevi povezani su sa smanjenjem utjecaja nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja, od astme do bolesti srcaIzvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button