BiH

Nema promjena u snabdijevanju gasom Bosne i Hercegovine

Iz dvije kompanije koje snabdjevaju građane Bosne i hercegovine prirodnim gasom rečeno je kako trenutno nemaju bilo kakvih podataka o promjenama količina ovog energenta za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, Rusija je obustavila isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, potvrdio je Gasprom. Premijer Bugarske Kiril Petkov izjavio je da odluka Rusije predstavlja ucjenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom, uključujući i tranzit za Srbiju i Mađarsku.

Ovo bi mogao biti problem za Bosnu i Hercegovinu, jer nemamo plan “B”. Naša zemlja plinom se snabdijeva samo “Turskim tokom” preko Bugarske i Srbije. Ipak, iz Ambasada Ruske Federacije poručuju da ne raspolažu informacijama u vezi s eventualnim problemima u snabdijevanju Bosne i Hercegovine ruskim plinom.

Iz Energoinvesta kažu da kao uvoznik gasa za FBiH, potvrđuje da od strane Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH. Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati jutros (27.04.2022.), gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta.

Vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, naša kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima.

“Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdijeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore pomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas.”

U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost.

Iz kompanije GAS-REs koja snabdjeva gasom Republiku Srpsku također su nam kazali da nema zvaničnih informacija od dobavljača o promjenama cijena energenta.Izvor
Bhrt.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button