Valter Tuzlanski

Sud BiH presudio: Članovi CIK-a izabrani u skladu s Izbornim zakonom

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj je navedeno da su članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) izabrani u skladu sa Izbornim zakonom

Sud BiH je stava da je Predstavnički dom Parlamenta BiH u postupku imenovanja članova CIK-a BiH, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamenta BiH i prema relevantnim propisima Izbornog zakona BiH, na koji način je osigurano da CIK ima sedam članova u skladu sa članom 2.5. Izbornog zakona BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Prema ocjeni ovog vijeća, paušalni su prigovori tužitelja da imenovani kandidati za članove Centralne izborne komisije nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci, te da ne mogu obnašati dužnost u tijelima stranke, udruženja ili fondacije koja je organizaciono ili finansijski povezana sa strankom niti mogu biti uključeni u bilo kakvu stranačku aktivnost i da tuženi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine BiH nije vodio računa da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način propisan članom 2.5.1. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud je konstatovao da pravne posljedice prekoračenja prekluzivnog roka imaju za posljedicu gubitak prava za provođenje procedure i predlaganje za izbor i imenovanje kandidata za članove Centralne Izborne komisije, kako je to i propisano Izbornim zakonom BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro