BiH

Prva presuda u BiH za diskriminaciju nad LGBTI osobama

Opštinski sud u Sarajevu je 4.4.2022. godine donio prvostepenu presudu kojom je po prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTI osobama, prenosi Sarajevski otvoreni centar.

Presuda se odnosi na javni istup koji je putem svog Facebook profila uputila tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović Hajdarević.

Ona je tada, reagujući na najavu organizatora Prve bosanskohercegovačke povorke ponosa reagovala sa sljedećim statusom, koji je odjeknuo u javnosti i prenesen je od strane niza štampanih i elektronskih medija:

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa kaže: „Ova presuda je veoma važna jer je dokazano da se zbog širenja govora mržnje i pozivanja na nasilje prema LGBTIQ+ osobama u online sferi (društvenim mrežama) može isto proširiti i utjecati na kvalitetu života LGBTIQ+ osoba, odnosno može dovesti do fizičkog nasilja. Ovo je potvrda da govor mržnje i pozivanje na nasilje na društvenim mrežama, pogotovo javnih ličnosti i političara/ki, nije dopustivo i da se može sankcionisati. U duhu i ovogodišnje Bh. povorke ponosa, koja je 25. juna, neka svima ova presuda bude opomena da će svaki govor mržnje i pozivanje na nasilje biti prijavljen i da ćemo očekivati iste i slične presude.“

Potrebno je potcrtati da je presuda prvostepena te da nije konačna niti pravosnažna, navode iz SOC-a. Ipak, smatraju iskomunicirati je prema javnosti iz nekoliko razloga.

“Po prvi put jedan sud u Bosni i Hercegovini je utvrdio postojanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika. Od 2009. godine od kada su seksualna orijentacija, rodni identitet uvedene kao zabranjeni osnovi kroz navedeni Zakon, bilo je potrebno skoro 13 godina do prve presude. Također, sloboda govora nije apsolutna i osobe moraju biti svjesni poruka i posljedica takvih poruka koje emituju u javnost. Upućivanje kritike ili negativni komentari prema LGBTI osobama i Povorci ponosa mogu spadati u slobodu govora ali javno pozivanje na izolaciju, segregaciju i uklanjanje pojedinih osoba iz društva zbog njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih krakrakteristika smatramo da predstavlja jasan govor mržnje. I na kraju, u državi u kojoj svaka treća LGBTI osoba tvrdi da je doživjela diskriminaciju zbog toga što su lezbejka, gej, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba, ovakve poruke su pozitivan signal da je moguće tražiti pravdu i zaštitu kroz institucije,” navode u Sarajevskom otvorenom centru.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button