Svijet

Veliko otkriće naučnika koje bi moglo pomoći u liječenju raka

Britanski naučnici započeli su ogromno “arheološko istraživanje” raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, analizirajući genetski sastav – ili kompletnu sekvencu genoma tumora od oko 12.000 pacijenata.

Tim kaže da su ovom količinom podataka dosad bez presedana uspjeli pronaći nove uzorke u DNK-u raka, koji bi mogli pomoći objasniti uzroke koje dosad nismo razumjeli, prenosi BBC. Dodaju da će ti tragovi s vremenom pomoći poboljšati dijagnozu i liječenje oboljelih.

Možda će Vas zanimati i:

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Rak se može shvatiti kao oštećena verzija naših vlastitih zdravih stanica – mutacije našeg DNK-a mijenjaju naše stanice, a one s vremenom počnu rasti i nekontrolisano se dijeliti.

Tradicionalno, mnogo vrsta tumora su doktori kategorizirali s obzirom na to gdje se nalaze u tijelu i koje vrste stanica su uključene – ali sekvenciranje kompletnog genoma pružaju dodatan sloj ključnih informacija.

“Otisci dinosaura”

Kompletno sekvencioniranje genoma je relativno novo, ali je već dostupno u britanskom zdravstvenom sistemu, NHS-u, za mali broj specifičnih tumora, uključujući tumore krvi. Dugoročni plan NHS-a je da taj proces učini široko dostupnim kroz NHS-ovu uslugu genomske medicine.

Vodeća istraživačica, profesorica Serena Nik-Zainal, konsultantica na centru Cambridge University Hospitals, izjavila je za BBC da je studija podsjećala na “arheološko iskopavanje” tumora. Dodala je: “Možemo vidjeti određene uzorke ili utiske na polju njihovih tumora – kao otisci dinosaura – koji nam govore što je pošlo po zlu s njihovim tumorima”.

“Svačiji tumor je drugačiji. Ako znamo da možemo personalizirati izvješće o raku svakog pojedinca znači da smo stigli korak bliže personaliziranju liječenja,” govori Nik-Zainal.

Pod vodstvom Univerziteta u Cambridgeu, istraživački tim analizirao je anonimne podatke DNK-a koje su dobili od projekta “100.000 Genoma” – projekt za sekvencioniranje čitavih genoma pacijenata koji pate od tumora i rijetkih bolesti.

Našavši hiljade genetskih promjena u svakom analiziranom tumoru, istraživači su uspjeli otkriti specifične kombinacije genetskih promjena – takozvane “mutacijske potpise” – koji bi mogli biti ključ razvoja tumora.

Upoređujući te podatke s drugim međunarodnim sličnim projektima, potvrdili su već poznate uzorke i otkrili 58 novih.

Neki potpisi daju tragove o tome jesu li pacijenti izloženi uzrocima tumora iz okoliša – kao što je pušenje.

Drugi daju informacije o genetskim abnormalnostima koji bi mogli biti podložni određenim lijekovima, kažu istraživači.

Istraživači su također stvorili kompjuterski program koji pomaže naučnicima i doktorima provjeriti nalaze li se u pacijentima koji su prošli kompletno sekvenciranje genoma novootkriveni mutacijski tragovi.

“Izazovno putovanje”

Aubrey, dvogodišnjoj djevojčici iz Bedfordshirea, dijagnosticiran je rak kada je imala tek 16 mjeseci.

Ona nije sudjelovala u studiji. Ali kompletno sekvencioniranje genoma pomoglo je liječnicima identificirati tip raka koji ima – rabdomiosarkom – što je rijetka vrsta raka koji genetski utječe na mišiće spojene s kostima. Rezultati su pomogli u pronalasku najbolje terapije za nju.

“Zbog neobičnog načina na koji se rak pokazao kod Aubrey, doktori nisu bili sigurni o kakvom se tačno tipu raka radi,” rekla je Aubreyina majka Anna. “Kompletno sekvencioniranje genoma pomoglo je doktorima zaključiti kako je liječiti i držati stabilnom.”

“Iako još uvijek imamo izazovan put za prijeći po pitanju Aubreyjine dijagnoze i terapije, olakšanje je znati da nema rak koji je bio nasljedan i ne moramo se brinuti da bi on mogao pogoditi našeg sina ili neke druge članove porodice,” dodaje.

Profesor Matt Brown, glavni naučnik u kompaniji Genomics England, kaže: “Mutacijski su potpisi primjer korištenja punog potencijala kompletnog sekvencioniranja genoma.”

“Nadamo se da će se tragovi mutacija nađeni u ovoj studiji koristiti i primjenjivati na našim pacijentima, a krajnji cilj nam je poboljšati dijagnosticiranje i liječenje oboljelih od raka,” dodaje.Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button