BiHU fokusu

Usvojen program za finansiranje liječenja teško oboljele djece van Sarajeva










Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i inostranstvu

Upravni odbor ZZO Kantona Sarajevo usvojio je Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina s područja Kantona Sarajevo, kojeg su izradili Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, prenosi Anadolu Agency (AA).

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje ove djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i inostranstvu.

“Ovo je interventna aktivnost kako bi se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene zaštite ovoj populaciji. Naša vizija je obezbijediti sve potrebe uslove da se najmlađi stanovnici našeg Kantona mogu liječiti ovdje,” poručila je ministrica zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Kako je pojasnila Sofić, za procjenu upućivanja ove djece na liječenje van Kantona Sarajevo bit će nadležan tim ljekara stručnjaka iz relevantnih medicinskih oblasti u skladu sa pravilima dobre liječničke prakse.

Ukoliko taj tim procjeni da bolesno dijete nije moguće liječiti u Bosni i Hecegovini, tada se ono upućuje van zemlje radi dobijanja potrebnih zdravstvenih usluga, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Ovaj model finansijske pomoći za liječenje teško oboljele djece sublimirao je i incijative skupštinskih zastupnica Bilsene Šahman, Neire Dizdarević i Jasmine Bišćević-Tokić koje su u više navrata ukazivale na potrebu stvaranja uslova za liječenja najmlađih sugrađana i van Kantona Sarajevo.

Izvor: Fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button