BiH

Vijeće ministara nije odobrilo novac za izbore

Uprkos zahtjevu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine upućenom Vijeću ministara u kojem se tražilo odobravanje novca koji je potreban za finansiranje Općih izbora u oktobru ove godine, isti uopće danas nije razmatran na sjednici Vijeća.

Vijeće ministara danas nije ni uvrstilo zahtjev CIK-a na dnevni red da se odobri ukupno 11,7 miliona KM, a još nije usvojen ni državni budžet za ovu godinu te se blokade u tom smislu nastavljaju. Uprkos tome, postoje i drugi načini za finansiranje izbora.

To je nastavak opstrukcije HDZ-ovog ministra finansija Vjekoslava Bevande provođenja izbora, koji je po Poslovniku trebao predložiti da se uvrsti u dnevni red.

CIK je u svom zahtjevu tražio da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno od prenesenih sredstava iz prethodnih godina.

Interesantno je da je državna vlast na današnjoj sjednici odobrila sredstva iz tekuće rezerve budžeta BiH u vezi sa planiranim aktivnostima Pravnog tima za Trgovsku goru, za razliku od novca potrebnog za održavanje izbora, stavka koja je u ovom trenutku ipak primarna.

Prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u vezi sredstava za Trgovsku goru došao je pred samu sjednicu, te uz ovaj Prijedlog ministarstvo nije dostavilo obavezna mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH niti Ureda za zakonodavstvo. U dopisu je navedeno da su “u procesu pribavljanja” mišljenja.

Po Poslovniku Vijeća ministara generalni sekretar bio je obavezan da da prijedlog vrati predlagačute se tačka nije trebača ni naći na dnenvom redu.

Izbori po zakonu moraju biti raspisani najkasnije 150 dana prije njihovog održavanja, a plan je da se izbori održe 2. oktobra. To znači da CIK izbore mora raspisati već početkom maja, kako bi se stigli organizirati u oktobru.

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro