Svijet

Plenković: Štetu koju je Milanović napravio u BiH neće isprati ni mostarske kiše

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u srijedu u Saboru Hrvatske da štetu koju je interesima Hrvata u BiH napravio Zoran Milanović “neće isprati ni mostarske kiše”, poručivši kako Milanović “ne može privoljeti Bošnjake da pristanu na politički dogovor i kompromis o promjeni izbornog zakona”.

Podsjetivši kako je Plenković prije dva mjeseca govorio da do kraja mandata neće smijeniti nikoga, a danas se doveo u situaciju da mu zastupnik Nikola Grmoja kroji Vladu i udara tempo smjene ministara, Nino Raspudić (Klub zastupnika Mosta) upitao je dokle se došlo u izmjenama izbornog zakona u BiH, kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike.

Vezano uz BiH poručio je kako štetu koju je interesima Hrvata u BiH napravio “karijes s Pantovčaka”, kada je Bošnjacima rekao “prvo sapun a onda parfem”, neće isprati ni mostarske kiše niti Nijagarini vodopadi.

Plenković je naglasio kako se na takav način ne može privoljeti Bošnjake da pristanu na politički dogovor i kompromis o promjeni izbornog zakona.

“Mi trpimo štetu od štetočine koja zastupa proruske stavove već mjesecima, naziva Ukrajince korumpiranima, on je vaš glavni partner, mecena i sponzor, a vi ste mu jatak u BiH,” rekao je Plenković Raspudiću.

Poručio je da će “Milanović, Raspudić i male strančice koje imaju tri vijećnika”, zagovarajući treći entitet Hrvate u BiH iz položaja majorizirane žrtve dovesti u položaj krivca odgovornog za blokadu institucija.”

Iako je Miro Bulj (Most) u svom zastupničkom pitanju upozorio da će voda iz Cetine stanovnicima tog kraja poskupjeti pet puta jer će za 500 posto poskupjeti struja za pumpne stanice preko kojih dobivaju vodu, Plenković se vratio na temu položaja Hrvata u BiH.

Ustvrdio je kako nema Vlade koja se više založila za Hrvate u BiH od njegove i upitao Raspudića što su on i Milanović napravili za njih, te poručio da “neće njegovoj Vladi prišiti da je doprinijela pogoršanju položaju Hrvata u BiH.”

To je izazvalo više replika, zbog čega su zastupnici Bulj, Raspudić, Marija Selak Raspudić i Mario Kapulica dobili opomene.

Podsjetimo, premijer Hrvatske Andrej Plenković i jučer je održao sastanak sa Draganom Čovićem, a na kojem se ponovo razgovaralo o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro