Zanimljivosti i zabava

Parada planeta – Ove sedmice nas očekuje nebeski spektakl

Oni koji ove sedmice bace pogled na zvjezdano nebo očekuje nebeska poslastica – Venera, Mars, Jupiter i Saturn formiraju red na nebu ‘paradu planeta’. Stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za gledanje između 5 i 6 sati ujutro, nakon što se planete izdignu iznad horizonta, ali neposredno prije nego što izađe sunce. Mjesec će se također pridružiti postavi u subotu.

Jake Foster, iz Royal Museums u Greenwichu ističe za Daily Mailda se takva konjunkcija događa u svakih nekoliko godina. Posljednja je bila 2020. Foster ističe: „Da biste vidjeli ovaj događaj, sve što trebate je jasan istočni horizont. Nije potrebna specijalna oprema za gledanje,“ ističe.

Ali ipak su potrebni idealni uslovi; čist zrak bez smoga, po mogućnosti niska vlažnost i najvažnije bez svjetlosnog zagađenja pa će stanovnici gradova biti uskraćeni za svu raskoš konjunkcije.

“Ove vrste poravnanja na našem nebu, ponekad poznate kao parade planeta, javljaju se samo iz naše perspektive ovdje na Zemlji. Sami planeti nisu fizički poravnati u svemiru tokom ovih događaja, što znači da je percipirano poravnanje jedinstveno za našu perspektivu kao promatrača na Zemlji,” dodaje.

“Ove godine imamo posebnu sreću jer ćemo 24. juna svjedočiti poravnanju pet planeta vidljivih golim okom, a Merkur (koji se neće vidjeti) će se pridružiti ostala četiri vidljiva planeta kao dodatni bonus.’

Dr. Robert Massey, iz Kraljevskog astronomskog društva ističe da je događaj je najbolje gledati u zoru, ali ne prekasno jer će svjetlije nebo isprati Mars i Saturn posebno.

„Ovo je lijepa konjunkcija, jer su najsvjetliji planeti golim okom vidljivi zajedno u liniji, s Jupiterom, Venerom, Marsom i Saturnom od istoka prema zapadu,“ zaključuje.

Izvor
Net.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro