Tuzla

Doktorica iz UKC-a Tuzla osuđena zbog uzimanja mita za preglede
Općinski sud u Tuzli osudio je doktoricu Amru Jakubović-Čičkušić, izreknuvši joj uvjetnu kaznu jer je u zamjenu za novčanu naknadu sa pacijentima iz drugih kantona i entiteta dogovarala dolazak na preglede u UKC Tuzla bez neophodne medicinske dokumentacije.

Općinski sud u Tuzli objavio je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Amre Jakubović-Čičkušić, kojom je optužena proglašena krivom jer je kao službena osoba u svojstvu ljekara specijaliste na Odjeljenju za nuklearnu medicinu u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, koristeći svoj službeni i utjecajni položaj u instituciji, posredovala da se učini nezakonita službena radnja.

Za počinjeno produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi, Jakubović-Čičkušić je izrečena uvjetna osuda kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina, od dana pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično djelo.

Možda će Vas zanimati i:

“Sud je utvrdio da je Amra Jakubović-Čičkušić u vremenu od kraja 2007. godine pa do 22. februara 2014. godine, u prostorijama UKC-a Tuzla, kao službena osoba, u svojstvu ljekara specijaliste, svjesna da prima dar da bi u okviru svoje funkcije učinila radnju koju ne bi smjela učiniti, dogovarala sa pacijentima sa drugih kantona i entiteta dolazak na UKC Tuzla bez neophodne medicinske dokumentacije,” navedeno je iz Općinskog suda u Tuzli.

Optužena je potom, kako se navodi, pružala medicinsku uslugu i za to od pacijenata primala darove u novcu te koristeći svoj službeni i uticajni položaj ljekara specijaliste, svjesno i voljno nalagala medicinskom osoblju na Odjeljenju nuklearne medicine da učine radnju koju ne bi smjeli učiniti, tako što će od pacijenata uzimati, zavoditi u protokol i na analizu predavati uzorke krvi i tkiva, iako je znala da se radi o pacijentima sa drugih kantona i entiteta koji nisu evidentirani na šalteru i koji nemaju odgovarajuća odobrenja svojih zavoda zdravstvenih osiguranja, kao i da UKC Tuzla neće moći naplatiti troškove medicinske usluge.

Presudom je utvrđena i obaveza da oštećenom UKC Tuzla na ime postavljenog imovinskog pravnog zahtjeva osuđena vrati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.952,80 KM, u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude te da se od nje oduzme protupravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 390 KM, koja će se uplatiti u korist budžeta Federacije BiH.

Na ovakvu presudu postoji mogućnost ulaganja žalbe.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button