In memoriam

Godina bez legendarnog Mustafe Nadarevića: Glumac koji je dao pečat jednom vremenu













Ove godine obilježava se 25 godina od prvog prikazivanja filma “Savršeni krug” i ukupno 365 dana otkako među nama nije legendarni Mustafa Nadarević. Reditelj prvog igranog filma o ratnom Sarajevu Ademir Kenović se tim povodom osvrće na rad i život velikog glumca.

U drugoj polovini devedesetih, samo dvije godine nakon što je u Bosni i Hercegovini okončan rat, bh. reditelj Ademir Kenović predstavio je “Savršeni krug”. Priča o agresiji na našu zemlju prikazana je kroz život pjesnika Hamze, čija supruga i kćerka na samom početku rata napuštaju Sarajevo. Nakon što ostane sam u svom stanu zatiče Kerima i Adisa, dječake koji su ostali bez roditelja, odlučuje da će im pomoći da napuste opkoljeni grad.

“Savršeni krug” je ušao u historiju kao prvi igrani film o ratnom Sarajevu, a obilježila ga je gluma fantastičnog Mustafe Nadarevića, koji maestralno tumači lik umjetnika koji tragičnu stvarnost pretvara u poeziju. Vrijedi podsjetiti da je “Savršeni krug” inspirisan stvarnim događajima i ljudima Sarajeva, koje je Kenović snimao više od dvije godine za BBC-jev serijal “Ulica pod opsadom”.

Prva godišnjica obilježena je u Zagrebu, a sve naredne bi mogle biti obilježene u bilo kojoj prijestolnici u regionu: “Bit će još mnogo prilika kada će se obilježavati njegov rad, lik i djelo. Tog divnog čovjeka. Bilo bi divno da bude obilježeno svugdje – što češće”.

Mustafa Nadarević rođen je 1943. godine u Banjoj Luci, a tokom svoje višedecenijske karijere odigrao je oko 150 pozorišnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija. Sarađivao je s nekim od najvećih reditelja jugoslavenskog filma. Preminuo je 22. novembra 2020. godine u 78. godini nakon višemjesečne borbe s rakom pluća.

Izvor: klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button