Vijesti

Schmidt: Dodik ne može da vodi politiku kao parni valjak, preporučujem da razmisliVisoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da  Miorad Dodik ne treba da vodi politiku kao “parni valjak” i da “kada sudija svira kraj, treba stati”.

„Ja mu mogu samo savjetovati da ne vodi politiku kao ‘parni valjak’. Politika se sastoji od saradnje, razmišljanja i mudrosti. Ako je bio nervozan i ne zna kuda, onda se pravi veliki i jak,“ kazao je Schmidt.

Dodik je jučer izjavio da neće poštovati Schmidtovu odluku da se poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, već da će taj zakon danas biti objavljen u Službenom glasniku RS.

“Preporučujem da razmisli kakve posljedice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke i odluke međunarodne zajednice. Pogled u Dejtonski ugovor i Aneks 10, član 5. će pomoći” rekao je Schmidt.

U članu 5 Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma navedeno je da Visoki predstavnik “ima ovlašćenje za konačnu interpretacije Sporazuma o civilnom sprovodjenju mirovnog rješenja.”

Visoki predstavnik je naglasio da su njegovu odluku o suspenziji spornog zakona u RS podržale sve članice Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIK), osim Rusije koja je, kako je rekao, odlučila da suspenduje svoje učešće u radu PIK-a.

Schmidt je još kazao da je Njemačka “već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje”, a da je Velika Britanija uvela sanckije Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović. Prema njegovim riječima, te sankcije nisu usmjerene protiv građana, već pogrešne politike.

“Ako igrate fudbalsku utakmicu, morate se pridržavati pravila. Kada sudija odsvira, morate stati, prestati, zaustaviti se. Kada sudija izvuče žuti karton to se upiše. Ako neko misli da za njega sve to ne važi i da može narediti da igra ide dalje, onda je za njega igra završena” kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH je istakao da on želi da institucije BiH donose odluke, navodeći da je to jedan od razloga zbog kojih je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS.

“To znači da ovaj slučaj treba biti odlučen na Ustavnom sudu. U decembru sam pisao parlamentu BiH i rekao – sjedite, spremni smo da pomognemo, to mora biti državni zakon, a ne 10 do 15 različitih zakona. Mora se razmisliti kakva opterećenja dolaze za građane Trebinja, Banjaluke i drugih gradova ako nastave ovako,” rekao je Schmidt.

Na pitanje šta će uraditi ako osporeni zakon stupi na snagu, on je kazao da Tužilaštvo mora donijeti odluku. Komentarišući to što Specijalne jedinice policije RS čuvaju Dodika jer su, kako je navedeno, stigle informacije da mu je ugrožena bezbjednost, Schmidt se nasmijao.

“Od svih se traži da izvrše svoje obaveze. Nije riječ o tome da moraju praviti barikade, to je glupost. Neko je preuzeo odgovornost i obaveze prema svojim ljudima i treba ih u mandatu obavljati pravilno i korektno. Takvim izjavama stvari se još više potpiruju,” ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, ne mogu se vlastiti narod i administracija da odgovaraju za Dodikove postupke.

“Zamislite situaciju da neki državni službenik u Banjaluci treba da donese odluku. Prepušten je sam sebi i na ledini. A te barikade, očito je postoje neke duhovne barikade koje treba otkloniti,” zaključio je Schmidt.

Komentarišući Dodikovu konstataciju da je on turista u BiH i da je vrijeme da “kupi kartu u jednom smjeru za Berlin,” Schmidt je kazao da je on taj koji odlučuje gdje ide.

“Sve dok međunarodna zajednica vidi potrebu da bude prisutna u Sarajevu, naravno da ću ostati. To je obaveza koju sam preuzeo. Kada vidimo priču o sankcijama, možda bi Dodik trebao da razmisli za koje zemlje on može kupiti kartu da u njih otputuje,” naveo je on.

Schmidt je ocijenio da ne moraju svi u BiH imati isto mišljenje da bi razumno i odgovorno razgovarali, dodavši da njegov poziv za razgovor važi za sve, kako za Dodika, tako i za druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšiča, ali i lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

“Ne želim da nekoga utjeram u ćorsokak, već želim da potaknem da se vode razgovori,” rekao je on, dodavši da se može sastati s Dodikom kada god on to bude želio.Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button