SvijetVijesti

Putin obećao Kim Jong Unu da će mu Rusija pomoći u izgradnji satelita










Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji satelita, a na pitanje hoće li on i Kim Jong Un razgovarati o opskrbi oružjem, odgovorio je da će dvojica lidera razgovarati o svim pitanjima.

Na pitanje novinara hoće li Rusija pomoći Kimu u izgradnji satelita, Putin je odgovorio: “Zato smo i došli ovdje. Čelnik DNRK pokazuje veliki interes za raketno inženjerstvo, oni također pokušavaju razviti svemir.”

Putin je pokazao Kimu najmodernije rusko mjesto za lansiranje svemirskih raketa, kozmodrom Vostočni, koji se smjestio među šumama istočne Rusije nedaleko od kineske granice.

Kim je u Vostočni stigao vozom, nakon što je rano u utorak prešao u Rusiju.

“Drago mi je što te vidim,” rekao je Putin dok se rukovao s Kimom oko 40 sekundi u Vostočnom. “Ovo je naš novi kozmodrom.”

Putin je također čestitao Kimu na nizu sjevernokorejskih godišnjica, uključujući 75 godina od uspostave Sjeverne Koreje 1948.

Kim je putem prevoditelja zahvalio Putinu na pozivu i toplini prijema.

Putin je potom Kima proveo po kozmodromu Vostočni. Ruska državna televizija objavila je da je Kim Putinu postavio veliki broj detaljnih pitanja.

Ruski mediji navode da je Putin pokazao Kima zgradu u kojoj se sklapa nova ruska svemirska raketa Angara. Raketa Angara od 42,7 metara lansira objekte u nisku Zemljinu orbitu.

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, no nije jasno jesu li isporučene. I Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje, ali su obećale produbiti odbrambenu suradnju.

“Kao susjedi, naše zemlje ostvaruju suradnju u osjetljivim područjima koja ne bi smjela postati predmetom javnog iznošenja i najave. Ali to je sasvim prirodno za susjedne države,” kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button