SvijetVijesti

Američki sekretar: Sukob u Ukrajini bi mogao trajati godinama










Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin branio je reakciju SAD na rat u Ukrajini u žestokoj debati sa republikanskim kongresmenom.

“Da li vam je palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo mi uradili? A zbog onoga što su uradili naši saveznici? Da li ste ikada razmišljali o tome?”, retorički je pitao sekretar Austin poslanika Matta Gaetza u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma.

Možda će Vas zanimati i:

Austin i drugi američki zvaničnici kažu da je američka podrška ukrajinskim snagama, zajedno sa snažnom voljom Ukrajine da se suprotstavi, osujetila planove Rusije da ostvari brzu pobjedu u ratu koji je sada ušao u šestu sedmicu.

General Miley, predsjednik Združenog načelnika štabova, rekao je da bi sukob u Ukrajini mogao da traje godinama, piše CNN.

“Mislim da je ovo sukob koji će trajati i mislim da će trajati godinama”, rekao je Miley istom komitetu.

On je dodao da će “NATO, SAD, Ukrajina i drugi saveznici i partneri koji podržavaju Ukrajinu biti uključeni u ovo još neko vrijeme“. Na istoku Ukrajine separatisti se bore uz rusku podršku od 2014. godine, a u sukobu je poginulo oko 15.000 ljudi.



Izvor
Radiosarajevo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button