SvijetVijesti

Sjeverna Koreja osudila isključenje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je osudio prošlosedmičnu suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava, nazivajući to “nerazumnim činom” pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država i Zapada kako bi očuvali svoju političku hegemoniju.

Prijedlog podnesen pod vodstvom SAD da se isključi Rusija iz tijela UN-a zbog izvještaja o “teškim, sistematskim kršenjima ljudskih prava i zlostavljanjima” dobio je 93 glasa za, dok su 24 zemlje glasale protiv i 58 je bilo suzdržano, što je nagnalo Moskvu da objavi da napušta tijelo.

Možda će Vas zanimati i:

“Ono što SAD namjeravaju je da izoliraju nezavisne zemlje i snage koje im se suprotstavljaju u međunarodnoj areni kako bi održale svoj nelegalni i nečovječni poredak pod američkim vodstvom,” izjavio je ministar, navodi se u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija KCNA.

U saopćenju se ne navodi ime ministra.

Naglašavajući da se Sjeverna Koreja protivi usvajanju rezolucije “s dvostrukim standardima”, ministar je izjavio da međunarodne organizacije ne bi bi trebale biti “zloupotrebljavanje” kao sredstvo za Sjedinjene Države kojim vrše pritisak na druge zemlje, prenosi Reuters.

Izvor
Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro