SvijetVijesti

Zelenski traži teže sankcije protiv Rusije: “Sloboda ili smrt”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da zauzme snažniji stav protiv Rusije u video obraćanju grčkom parlamentu u četvrtak u kojem je ponovio bojni poklič grčkih patriota u 19. stoljeću u crnomorskoj luci Odesa.

Volodimir Zelenski rekao je da je Mariupolj, druga luka na ukrajinskoj obali gdje žive hiljade etničkih Grka, “pretvorena u pepeo” od ruske invazije, te je pozvao na još humanitarne pomoći i napora da se evakuiraju ozlijeđeni.

“Ovo je pitanje evropske časti”, rekao je preko prevoditelja, a nakon govora su u atinskom parlamentu uslijedile ovacije.

Šestosedmični rat natjerao je četiri miliona Ukrajinaca na bijeg iz zemlje, uništio je gradove i potaknuo niz zapadnjačkih restrikcija prema ruskim elitama i ekonomiji.

Rusija je zanijekala ciljanje civila i rekla da je Ukrajinu i njezine zapadnjačke pristaše zahvatila diskriminatorna antiruska paranoja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je vojsku u Ukrajinu kako bi izvršila “specijalnu vojnu operaciju” demilitarizacije i denacifikacije zemlje. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan rat agresije.

U četvrtak, Zelenski je rekao da se Moskva namjerno pokušava pobrinuti da Evropljani ostanu bez povoljne energije, kako bi izazvali inflaciju i umjetno stvorili krizu sa zalihama hrane.

“Nijedna ruska banka nema pravo zaraditi novac u finansijskom sistemu”, rekao je Zelenski. “Moraju biti blokirani – svi moraju biti blokirani, ne samo neki – dok traje nerazumni, brutalni rat – i nijedan ruski brod ne smije imati mogućnost ulaska u nijednu luku demokratskog svijeta,” dodao je.

“Sloboda ili smrt”, rekao je tokom obraćanja, citirajući poklič grčkog revolucionarnog društva “Filiki Eteria”, koje su osnovali trgovci u Odesi 1814. godine kako bi oslobodili Grčku od njezinih otomanskih vladara.

“Otvoreno vas pozivam da stvorite takvu uniju prijatelja koja će moći spasiti Ukrajince i Grke na jugu Ukrajine,” dodao je, referirajući se na Mariupolj.

Grčka će zatražiti od Međunarodnog kaznenog suda da istraži navodne ratne zločine u Mariupolju, rekao je u četvrtak grčki ministar vanjskih poslova.

Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button