BiH

Zabranjen uvoz 18.384 limenki energetskog napitka u BiH

Federalna sanitarna inspekcija na mjestu carinjenja (MC) Rajlovac – Sarajevo, zabranila je uvoz dvije pošiljke ukupne količine 18.384 limenki energetskog napitka “NOCCO BCAA Tropical” i “NOCCO Caribbean” porijeklom iz Austrije i Švedske.

Naime, kako kažu, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica, prilikom provjere zdravstvene ispravnosti pošiljki bezalkoholnog napitka izuzeti su uzorci čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena povećana količina kofeina u sadržaju (588,50 mg/l i 568,50 mg/l).

“Zbog čega je konstatovano da proizvodi ne odgovaraju odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet kojim je propisana maksimalna dozvoljena količina od 320 mg/l”, stoji u saopćenju.

Shodno tome, dodaju,a u skladu sa Zakonom o o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, Zakonom o hrani, Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet, uvoz kontrolisanih pošiljki je zabranjen, te je naloženo njihovo vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

“S obzirom na mogućnost da se proizvod već nalazi u prodaji na tržištu u FBiH, postupajući federalni sanitarni inspektori su o zabrani obavijestili i uvoznika, kako bi izvršio provjere eventualnih prethodnih uvoza i povukao proizvode s tržišta.Federalna uprava za inspekcijske poslove je o zabrani informisala Agenciju za sigurnost hrane BiH, kantonalna ministarstva zdravstva, kantonalne uprave za inspekcijske poslove, te kantonalne i općinske sanitarne inspektore, radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti,” dodaje se u saopćenju.

Federalnim sanitarnim inspektorima pri carinarnicama i carinskim ispostavama naložena je pojačana inspekcijska kontrola nad uvozom pošiljki bezalkoholnih i energetskih pića s kofeinom i drugim sastojcima čije su granične vrijednosti zakonski propisane.

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro