Lifestyle

Soda bikarbona ima niz prednosti, ali nemojte je koristiti za ove stvariSoda bikarbona ima niz prednosti, a može pomoći i u čišćenju, uklanjanju neugodnih mirisa i kod brojnih drugih stvari. No, i soda bikarbona ima svoja ograničenja, a evo za što je ne biste trebali koristiti.

Antacid

Muči vas žgaravica? Soda bikarbona je vrlo učinkovit antacid. Međutim, natrijev bikarbonat je – natrij. Dakle, ako vam je liječnik rekao da smanjite unos soli, nemojte posegnuti za ovim kućnim lijekom za probavne smetnje. Zamolite svog liječnika da vam preporuči sigurniju alternativu.

Čišćenje aluminija

Iako je pasta koja se sastoji od malo sode bikarbone odličan način za čišćenje lonaca i tava, nikada to ne biste trebali koristiti na aluminijskom posuđu. Alkalni natrijev bikarbonat reagira s aluminijem i može uzrokovati promjenu boje lonaca i tava.

Osvježivač frižidera

Budući da reagira s kiselinama koje uzrokuju neugodne mirise, soda bikarbona može pomoći da frižider ima svježiji miris. No, da bi soda bikarbona bila uistinu učinkovita tvar za suzbijanje neugodnih mirisa, morali biste staviti velike posude ispunjene sodom bikarbonom na dno frižidera kako bi imala dovoljno prostora za reakciju. Ako tražite jeftinu tvar da biste osvježavili miris u frižideru, pokušajte s aktivnim ugljenom.

Uklanjanje akni

Soda bikarbona snažno je sredstvo za čišćenje, a mnogi je koriste i za pilinge, dezodoranse i njegu kose. No, s obzirom na to da je u pitanju alkalna tvar, neki sugeriraju da je ne biste trebali koristiti kao lijek za akne. Soda bikarbona neutralizira prirodne kiseline u tijelu, koje drže bakterije odgovorne za izbijanje akni pod kontrolom.

Prašak za pecivo

Iako soda bikarbona i prašak za pecivo izgledaju gotovo isto, jedna tvar nije doista alternativa drugoj. Oba mogu proizvesti ugljični dioksid u pravim uslovima, dajući tako palačinkama i keksima laganu, prozračnu teksturu. Naime, soda bikarbona reagira s kiselinama koje se već nalaze u određenim namirnicama kao što je primjerice jogurt, piše Network.

Prašak za pecivo, s druge strane, ima kiselinu u prahu, a uz to je soda bikarbona i znatno jača. Prema tome, ako upotrijebite sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo, dizana tijesta neće dovoljno narasti i imat će lošiji okus.Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button