Zanimljivosti i zabava

Calimero: ‘To je nepravda!’










Calimero je talijansko-japanski crtani film o šarmantnom, ali vječno izgubljenom piletu. Calimero je dobrica i nikome ne želi zlo, ali sreća jednostavno nije na njegovoj strani.

Rođen je kao jedino crno pile u čitavom leglu žutih pilića, te i dalje nosi polovinu ljuske od jajeta na svojoj glavi. Ovaj pilić spletom okolnosti uvijek upada u razne nevolje zahvaljujući smicalicama ostalih, tako da bi svaku epizodu po pravilu dočekivao nasamaren i prevaren, uzvikujući samosažaljivo: ”To je nepravda!”

Lik iz reklame za sapune

Calimero se prvi put pojavio u talijanskom TV showu Carosello 14. jula 1963. godine. Karaktere su kreirali kreativci iz studija za animaciju Organizzazione Pagot, najprije kao sastavni dio serije animiranih reklama za MiralanzaAVA sapune i sredstva za čišćenje koji su se prodavali širom Italije.

(Na kraju se reklame tako ispostavi kako Calimero zapravo nije crno pile, već je ustvari jako prljav, te nakon korištenja sapuna postaje ponovo bijel i čist).

https://www.youtube.com/watch?v=UHN54ZBlhaY

Za likove je kasnije dobio licencu Japan (Toei Animation), te je tako nastala animirana serija koja se emitirala u dva navrata; u periodu od 1974 do 1975., te ponovo 1992. godine. Sve skupa, u japanskoj je produkciji nastalo 99 epizoda, a radnja se bazirala na raznim avanturama Calimera i njegovih prijatelja koji pokušavaju riješiti različite misterije, upadajući pritom u brojne nevolje.

Serija je potom emitovana širom zemalja Europe; između ostalog, u Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Španiji, a prikazivala se i na našim područjima sinhronizirana na hrvatski i srpski jezik.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button