Sport

Novi finansijski propisi UEFA: Koliko se troši na transfere?

Izvršni komitet UEFA u četvrtak je odobrio nove pravilnike o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

Nova pravila predstavljaju prvu veliku reformu finansijskih propisa UEFA, otkako su uvedeni 2010. godine.

Možda će Vas zanimati i:

„Evolucija fudbalske industrije, uz neizbježne finansijske efekte pandemije, pokazala je potrebu za velikom reformom i novim propisima o finansijskoj održivosti,“ rekao je prvi čovjek evropskog fudbala Aleksandar Čeferin.

„UEFA je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mjera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije.“

Finansijska održivost će se postiću kroz solventnost, stabilnost i kontrolu trškova.

Kako navode iz UEFA, što se tiče solventnosti, novo pravilo o izmirenju dospjelih obaveza (prema fudbalskim klubovima, zaposlenima, socijalnim/poreskim organima i UEFA) obezbijedit će bolju zaštitu povjerilaca. Kontrole će se vršiti svakog kvartala i bit će manje tolerancije prema platišama koji kasne.

Novi zahtjevi za fudbalsku zaradu su evolucija postojećih zahtjeva za rentabilnost i donijet će veću stabilnost klupskim finansijama. Da bi se klubovima olakšala implementacija, obračun fudbalske zarade je sličan obračunu rezultata rentabilnosti. Dok je prihvatljivo odstupanje poraslo sa 30 miliona eura tokom tri godine na 60 miliona eura tokom tri godine, zahtjevi da se obezbijedi fer vrijednost transakcija, da se poboljša bilans stanja klubova i da se smanje dugovi su značajno ojačani.

Najveća inovacija u novim propisima bit će uvođenje pravila o troškovima ekipe kako bi se donijela bolja kontrola u odnosu na plate igrača i troškove transfera. Uredba ograničava potrošnju na plate, transfere i agentske naknade na 70% prihoda kluba. Procjene će se vršiti na vrijeme, a kršenja će rezultirati unaprijed definisanim finansijskim kaznama i sportskim mjerama.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. Bit će postepena primjena tokom tri godine kako bi se klubovima omogućilo potrebno vrijeme da se prilagode.Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button