BiH

U Pruscu završeni 506 “Dani Ajvatovice”













Centralna svečanost obilježavanja 506. manifestacije “Dani Ajvatovice” održana je danas u Pruscu kod Donjeg Vakufa, uz prisustvo velikog broja vjernika koji su došli iz svih krajeva BiH i Evrope.

Tradicionalno, kod Ajvaz-dedine stijene proučena je sura El-Feth, a na Ajvatovačkoj livadi organiziran prigodan vjerski program.

Možda će Vas zanimati i:

Sudjelovali su članovi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, te gosti iz Turske – Vojni orkestar “Mehter”, Muzički ansambl “Diyanet” iz Ankare i Mevlevijsko-tesavvufski hor “Sema” iz turske općine Osman-gazi Bursa.

O značaju Ajvatovice i potrebi čuvanja njene tradicije i ubudućnosti govorio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

– Danas se prisjećamo Ajvaz-dedine dove i ibadetske predanosti, i pomalo čeznemo za njegovim vremenom i ljudima kakav je on bio. Zabrinuti smo spoznajom da nas je jako malo spremnih moliti za svoje komšije i za svoj narod. Zato, neka nas ta dova podsjeti da biti vjernik ne znači misliti samo na sebe. Ovo je prilika da se prisjetimo riječi našeg Muhamedda a.s., koji je kazao da je “najbolji čovjek onaj koji najviše koristi ljudima” – naglasio je.

Upravo tim riječima i zajedničkom brigom, dodao je, vođen je Ajvaz-dedo kada je, prema predaji, molio Uzvišenog da ostvari svoj naum i dovede vodu u voljeni Prusac.

– Okupljanje nas i naših predaka stoljećima na ovoj visoravni održava taj duh zajedništva i jedinstva našeg naroda u kojem svaki pojedinac, pored vlastitih poteškoća, brine našu zajedničku brigu. Iz kazivanja o Ajvaz-dedi zaključujemo da je islam bio i ostao vjera okrenuta životu, izgradnji i napretku – riječi su reisa Kavazovića.

Istaknuo je da je Ajvatovica najveći skup muslimana u Evropi, te da su poruke koje šalje “zalog za budućnost muslimana, koja je duboko ukorijenjena u bosanskoj zemlji”.

– Okupljanje na Ajvatovici nije nikakav mali hadž, niti je propisan kao vjerski obred. To je dio naše višestoljetne narodne tradicije – poručio je.

Uz konstataciju da se snaga svake zajednice mjeri po tome kako se ona odnosi prema najnemoćnijama pozvao je, na kraju, sve muslimane “da se okrenu i pomognu najslabijijima među njima”.

Dobrodošlicu prisutnima na “jedinstvenu manifestaciju vjere i kulture, koju muslimani ovih prostora njeguju duže od pet stoljeća”, zaželio je i predsjednik Organizacionog odbora 506. “Dana Ajvatovice” muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

– Danas smo ovdje da iskažemo privrženost i ljubav prema našoj vjeri, kulturi i tradiciji, da se napajamo njihovim vrijednostima i da na njihovim principima odgajamo naše mlađe generacije i idemo u svjetliju budućnost – kazao je.

Naglasio je, također, da je moto ovogodišnje Ajvatovice “Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta”.

– Tu smo da kažemo da druge poštujemo i da ne želimo uskraćivati ničija prava, ali da, isto tako, insistiramo na poštivanju naših prava. Tražimo da se svi slobodno osjećamo na svakom pedlju naše domovine BiH. Insistiramo na tome da svoj jezik, svoju nacionalnost i vjeru nazivamo kako mi hoćemo i kako je to bilo stoljećima – poručio je muftija Adilović.

Ovogodišnji “Dani Ajvatovice” trajali su oko mjesec dana, tokom kojih je u jedanaest općina realizirano devedeset vjersko-kulturnih, naučno-edukativnih, socijalnih i sportskih programa, s učesnicima iz BiH i Turske.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila.

Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda. U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

(FENA)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button