SvijetVijesti

“Z”: Znak podrške ruskoj vojsci osvaja javni prostor
Od početka ruske invazije na Ukrajinu slovo “Z” ispisano na tenkovima pojavilo se u javnom prostoru u Rusiji na automobilima, na poprsju sportaša, pa i na laku za nokte.

Iako ima više teorija o njegovu značenju, jedno je sigurno: riječ je o znaku podrške ruskoj vojsci koji raspiruje strasti na strani pristaša i na strani protivnika.

Latinsko, a ne ćirilično, slovo “Z” prvo se pojavilo na ruskim oklopnim vozilima koja su nadirala prema Ukrajini, možda zato da bi se razlikovala od slične ukrajinske tehnike i spriječila vatra iz vlastitih redova.

No znak prepoznavanja ubrzo je postao simbol koji se proširio na automobile na moskovskim ulicama, na odjeću i na profile Rusa na društvenim mrežama. A čini se da vlasti potiču taj fenomen.

Na svojim stranicama na Instagramu i na Telegramu rusko ministarstvo odbrane niže poruke s početnim slovom “Z”: “Za pobjedu”, “Za mir”, “Za istinu”, “Za Rusiju”.

Mjesna glasila su objavila i fotografiju šezdesetak bolesne djece s porodicama i njegovateljima snimljenu iz zraka koji su formirali slovo “Z” u dvorištu njihove ustanove pod snijegom u Kazanju, u Tatarstanu.

Nekoliko dana poslije, ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) popeo se na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Dohi, u Kataru, sa “Z” nalijepljenim na prsima. Uz njega je, na vrhu podija, bio ukrajinski gimnastičar.

Međunarodna gimnastička federacija reagirala je zatraživši “pokretanje stegovnog postupka protiv Kuljaka zbog njegova skandaloznog ponašanja.”

Mladi sportaš je izjavio za ruske medije da bi “ponovo učinio isto” da se nađe u sličnoj situaciji: “Vidio sam da ga nose naši vojnici i vidio što znači. (…) Htio sam iznijeti svoje mišljenje. Kao sportaš uvijek ću se boriti za pobjedu i nastupati za mir”.

Jedna od teorija o značenju slova “Z” je i prozaično tumačenje da je to prvo slovo riječi “zapad”, što smjera na oružane snage ruske zapadne oblasti.

Napokon, neki misle da je riječ o prvom slovu imena ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kako god bilo, od političara, preko influencera do slavnih ljudi, svi se žele pokazati s tim simbolom koji je postao znak odanosti Kremlju.

Stanovnica Donjecka, na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, objavila je na Instagramu fotografiju svojih noktiju sa crnim lakom i bijelim “Z”.

Poduzetni pojedinci namirisali su zaradu i sada na internetu prodaju majice sa slovom “Z”.

U redovima protivnika vojne intervencije simboli nisu toliko vidljivi u javnom prostoru, iako se manji protesti svakodnevno organizuju uprkos zabrani.

Miroljubivi slogani se ponegdje ispisuju na zidovima u Moskvi, ali brzo nestaju.

Izvor
Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button