LifestyleSvijetU fokusuZanimljivosti i zabava

Festival svjetla u Zagrebu otvoren i uz instalaciju iz Bosne i Hercegovine

Zagreb
Nakon dvije teške godine, a ulazimo i u treću koja po svemu sudeći neće biti ništa lakša, svima nam treba svjetlosti. Moto je to ovogodišnjeg zagrebačkog Festivala svjetla koji je otvoren sinoć ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Na više od 30 lokacija predstavit će se cijeli niz stranih i umjetnika iz Hrvatske.

Možda će Vas zanimati i:

Muzej Mimara postao je platno za 3D mapping koji je napravljen i koji je najveći na Festivalu svjetla od njegovo osnivanja.

Festival je uz poruke nade, zajedništva i mira otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld kazala je da je za taj Festival pravo vrijeme jer donosi pozitivnu energiju svjetla, dobre emocije i lijepe prizore.

Na ovom je Festivalu, dodala je, i znatno više atrakcija i lokacija nego na prijašnja tri (prije pandemije, zbog čega je Festival imao i dvogodišnju stanku), a zahvalila je i na saradnji mnogim partnerima, institucijama i umjetnicima.

Ove godine na Festivalu sudjeluje i bosanskohercegovačko – američka umjetnica Edina Selesković s instalacijom Srce Europe (Europe’s beating heart), koja je izložena na Europskom trgu ispred Kuće Europe. Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja europskog srca, a nastala je iz želje umjetnice da dokaže da i dalje možemo i želimo bolje, da naše srce kuca jako i da ga nije lako utihnuti.

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Koliko su hrvatski mediji oduševljeni upravo ovom instalacijom pročitajte ovdje:

Hrvatska oduševljena umjetnicom iz Bosne i Hercegovine

Festival uz atrakcije nastale pomoću svjetlosnih tehnologija, prati i bogat program, uključujući i predstavu pozorišta Gavella u Zvjezdarnici, izložbu UNICEF-ovog Muzeja realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, tematsku noćnu utrku Glow run u subotu, opera…

Obasjani svjetlom i umjetničkim kreacijama bit će i Tunel Grič, Uspinjača, Trg bana Jelačića, Park šuma Tuškanac i druge lokacije u središtu grada.

Foto: Luka Šangulin/Index

Festival će sve do 20. marta prikazivati svjetlosne atrakcije.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button