Totalno pozitivna ličnost godine

Djela tuzlanskog pjesnika (22) prevedena na više svjetskih jezika
Radio Kameleon se kroz priznanje Totalno pozitivna ličnost godine nagrađuje sve osobe i organizacije koje su tokom protekle godine ostvarile izvanredne rezultate, ali i učinile naše živote lakšim i sadržajnijim. Glasanje za Totalno pozitivnu ličnost godine je otvoreno, a glasati za svoje favorite možete na OVOM LINKU.

Maid Čorbić iz Tuzle, ima 22 godine.  U slobodno vrijeme piše poeziju koja u više navrata pohvaljena, kao i nagrađivana. Također nesebično pomaže drugima oko sebe, te je moderator svjetskog foruma WLFPH (World Literature Forum Peace and Humanity) za jedinstvo i mir u svijetu u Butanu. Također je i urednik portala Prve Virtuelne Umetničke Svemirijade na čelu sa Dijanom Uherek Stevanović, te selektor takmičenja na istoimenoj stranici koja ima za cilj da spoji sve pjesnike širom svijeta.

Mnoga djela su također objavljena u antologijama i časopisima (Čile, Španija, Ekvador, Bosna i Hercegovina, San Salvador, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indonezija, Indija, Hrvatska, Srbija i dr.) kao i štampani primjerci antologije pjesama „More na dlanu“, „Priče iz izolacije“, te „Kosovski Božur“ i drugi. Svojim trudom i radom je dostigao mnogobrojna poznanstva širom svijeta, pri čemu je u 2020. godini proglašen poetom godine u Indo-Universe grupi koja se također bavi dobročinstvom u cijelom svijetu.

Piše preko trinaest godina, a početak se zasniva od osnovne škole kada su profesori prepoznali entuzijazam za pisani trag koji se u početku vodio putem konkursnih takmičenja, a kasnije razvitkom tehnologije i izvan svoje države u online formatu. Ovaj autor je također čak i reprezentativan shodno da predstavlja svoju zemlju u različitim internacionalnim takmičenjima pisanoga traga, te njegova djela se prevode na nekoliko jezika svijeta (Kineski, Italijanski, Francuski). Poznat je također po tome što često podržava i druge autore svijeta i rado savjetuje oko određenih nedoumica sa osmijehom na licu.

Osvajač priznanja mnogobrojnih, među njima i udruženje „KNS – Nova Svjetlost“ u Sarajevu prilikom čega je osvojio bronzanu povelju za svoj rad koji je ocijenjen od strane internacionalnoga žirija. Mnogobrojne revizije o njemu su napisane, te također objavljen u mnogobrojnim stranicama kako svjetske, tako i domaće scene. Pobjednik je i takmičenja „Pjesnici koji dodiruju ljubav“ sa Zlatnim Triptihonom o njegovom radu koji je imao karakter povodom Sv. Trifundana. Njegova djela su inspiracija čak i afirmisanim osobama koje zaista daju sjajne revizije i podršku. Ambasador kulturoloških razlika u Siriji, te predstavljen nedavno na blogu „Nova priča“ kao mladi autor koji iza sebe ima mnogobrojne nagrade i osoba koja vrijedi pažnju.

“Moje najveće postignuće do sada je ostvarena moderatorska pozicija na svjetskom forumu WLFPH, tu sam ja jedini mladi pojedinac koji moderira u najvećoj svjetskoj mreži. Moj cilj je da pokušam osvojiti medalju poezije koja je najveća titula”.

Osnivač internacionalnog konkursa „Pisano Pero“ koje je brojalo preko 107 članova i nekoliko portala je objavilo pobjednički rad. 2020. godine je pobjednička država bila Crna Gora (Montenegro). Trenutačno je u Žiri sistemu internacionalnog konkursa Galaxia u Španiji za nepublikovanu poeziju 2021. godine kao jedini autor na području Balkana koji ocjenjuje autora, te promovisan kao globalni umjetnik.

Također je kritičar u nekoliko grupa na Facebooku, kao i Administrator istoimenih. Urednik svjetskog časopisa Taifas koji je za kulturu i umjetnost svjetske baštine koji predvodi Lenus Lungu (Rumunija), te Santosh Kumar (Bhutan) sa nekoliko urednika iz svijeta (Indija, Srbija). Globalni autor četrdeset i četvrte liste za 2021. godinu prema meritovanoj svjetskoj tablici najveće asocijacije Motivational Strips za poeziju. Pobjednik BigBang Challenge 2021. godine u selekciji “Umjetnost i Kultura”.

Maidov cilj je spajanje i širenje kulture u svjetskoj priči koja će sve mlade ljude da i dalje spaja tim pisanim tragovima, ali i samim time da kreira sigurnu budućnost svima onima koji to žele da iskuse. Širenje prijateljstva i graditelji mira da postanemo u svakom spektrumu životnog epiteta, ali i samim time da stvaramo priču koja mlade ljude afirmiše da svoj talenat koji je među njima i moj period bio u tišini pisan, da jednoga dana postave svoj temelj i da najzad to publikuju k raznim portalima.

Smatra da najveći cilj jeste za mene da pokuša približiti taj pisani trag kao segment stvaranja, pri čemu prostor i fokus ostavljamo mladima. Kreirajući svoj trag, nastojati želim da pokušam biti meritovani autor (koji ima titule svjetskog ambasadora) prvi u svojoj državi koji je to ikada uspio. Najzad njegove želje su da i dalje stvara koliko je god to moguće, iako njegovo ime je već dostupno kroz Google forme i tako najlakše može neko da ga pronađe. Cilj također jeste da stvara na stranom području i dalje, jer vjeruje da je tu sigurna budućnost.

Pokreće konkurs nakon godinu dana pauze po drugi put internacionalni konkurs “Pisano Pero” koje je okupilo odavno već 107 osoba i uskoro u tom segmentu takmičenja preostaje samo antologija da se publikuje, pa nadam se da će to ove godine da se postigne. Također i da poradi na formama proznog sastava shodno da njegov trag je odatle postao veoma surov zadnjih par godina. Ali i da se i dalje druži se sa svima i da pisani trag zaživi u našim prostorima kao negdje tamo daleko, bez straha od odbijanja i da svako ima prostor za stvaranje upravo ovdje.

Maidova postignuća: 

– Ostvarena publikacija na stranim portalima tokom dosadašnjeg rada, među njima De Curated (Grčka), kao i antologija svjetske poezije u World Literature Forum For Peace And Humanity (Bhutan)
– Četrdeset i četvrta svjetska lista poezije za 2021. godinu
– Autorska saradnja sa čitavim svijetom, među njima Nigerija, Indija, Španija, Indonezija, Filipini i dr.
– Amazon publikacije tokom 2021. godine u pisanim formama i dostupne za kupovinu u čitavom svijetu
– Kritički osvrti za mnoge grupe od pisanoga traga, među njima i Chateau Square (Facebook grupa)
– “Pisano Pero” konkurs koji je pokrenut 2021. godine (Internacionalni konkurs, 107 članova sa Žirijem iz Srbije, Italije, Hrvatske)
– Ambasador kulturoloških razlika u Siriji
– Moderator svjetske kulturne baštine u Bhutanu
– Urednik Prve Virtuelne Umetničke Svemirijade (Srbija)
– Bronzana povelja u “KNS – Nova Svjetlost” u Sarajevu 2021. g.
– Pobjednik Sv. Trifundana takmičenja 2021. godine
– Galaxia Žiri za nepublikovane poezije 2021. g.
– Reprezent države u svjetskoj literaturnoj sceni
– Predstavljen u mnogim portalima, blogovima za saradnju mladih svjetske scene i domaće također
– Urednik svjetskog časopisa Taifas na čelu sa Lenus Lungu (Rumunija)
– Djela prevedena na nekoliko svjetskih jezika (Francuska, Španija, Italija, Indija)
– Pobjednik “Bigbang Challenge” 2021. g. u kategoriji “Umjetnost i Kultura”
– Revifikator na stranoj stranici knjiga (Book Review)
– Revifikator poemskih antologija, a jedna od njih je i na Amazon selekciji za kupovinu, Kindle, Kobo, Issusu
– PledgeNexus pobjednik 2021. g. na stranom području za pisani trag
– Najveći broj nagrada na Facebooku u online ishodu ovaj autor posjeduje (1000+)
– Saradnik u mnogim pisanim tragovima kroz druge portale i stranice Facebooka

Maid Čorbić je kandidat za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Kultura i umjetnost. 

Glasajte za Maida, ali i za ostale kandidate na OVOM LINKU

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button