Lifestyle

Nova beba donijela radost u izbjeglički centar Bira u Bihaću













Dječak je bio star samo 7 dana kada smo upoznali njegovu majku u kampu za migrante i izbjeglice „Bira“ u Bihaću, u Unsko-sanskom kantonu. Beba je rođena u kantonalnoj bolnici u Bihaću, a terensko osoblje Save the Children je roditeljima osiguralo nosiljku i odjeću za bebe, te ostale osnovne potrepštine, kako bi dječaka doveli u njegov prvi dom – kontejner sa jednom prostorijom, smješten u velikoj dvorani bivše tvornice u Bihaću u kojoj trenutno boravi preko 2200 migranata i izbjeglica.

Majka, bivša medicinska sestra, i njezin suprug – univerzitetski profesor, napustili su Iran sa svojim šestogodišnjim blizancima prije više od godinu dana. Put ih je najprije odveo u Beograd, nakon čega je uslijedio prelazak granice u Bosnu i Hercegovinu, u organizaciji krijumčara.

“Otišli smo jer nismo imali slobodu izraziti svoje mišljenje”, kaže majka, dodajući: “Već smo ostvarili 50% naše misije – napustili smo Iran. Nije nam previše važno kuda ćemo dalje, sve dok je to zemlja u kojoj možemo imati slobodu, i gdje naša djeca mogu dobiti obrazovanje”.

Dječakov otac služi nam čaj i kolačiće s velikim osmijehom, uzbuđen da može obilježiti rođenje svog djeteta: „Ovdje sam zapravo sretan. Tek sada, kad svo vrijeme provodimo zajedno u ovoj maloj sobi, zaista upoznajem svoje sinove i suprugu. Nikada nismo imali vremena za to kod kuće ”, kaže on.

U kampu “Bira”, u kojem su porodice smještene u kontejnere u odvojenom dijelu ovog velikog objekta, postavljen je kutak za djecu i servis za majke i bebe. Te su usluge omogućene uz podršku Evropske unije i partnera, UNICEF-a i Save the Children.

“Radujemo se što će ove usluge biti dostupne našim dječacima. Većinu vremena provode u ovoj sobi, kao u zatvoru. Nadamo se da će se od sada moći igrati i učiti nove stvari “, zaključuje majka.

Nova beba donijela radost u izbjeglički kamp u Bihaću - undefined
 

Od početka migracijske i izbjegličke krize u Bosni i Hercegovini početkom 2018. godine, Evropska unija, uz podršku partnera iz UNICEF-a i Save the Children, pomogla je preko 1000 djece migranata i izbjeglica u ostvarivanju pristupa osnovnim uslugama zaštite, psihosocijalnim uslugama i aktivnostima učenja u dva kutka za majke i bebe i dva kutka za djecu u Unsko-sanskom kantonu.

Intervencija je sada proširena novim pomenutim uslugama u kampu „Bira“, kao i putem tima za podršku koji je na raspolaganju 24 sata dnevno, te mobilnog tima za pomoć djeci bez pratnje i djeci razdvojenoj od porodica. Osim toga, uspostavljena je saradnja s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da djeca migranti i izbjeglice u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu budu uključena u redovno osnovno obrazovanje od sljedećeg polugodišta.

Nova beba donijela radost u izbjeglički kamp u Bihaću - undefined

Radio Sarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button