Tuzla

Neuklonjeno lišće dodatni problem za poplave u Tuzli










Kontinuirane padavine koje traju od jučer i dalje predstavljaju ogroman problem na prostoru cijele Federacije BiH.

Kada je u pitanju Tuzla, stanje zasad nije alarmantno kakvo je zabilježeno na prostoru Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su najviše pogođeni poplavama, ali ipak su i u Tuzli zabilježene štete koje su uzrokovale velike padavine.

“Imali smo aktiviranje jutros jednog klizišta u ulici Branislava Nušića 167. To je nepristupačan i strm teren i, uslovno rečeno, ugrožava jedan dio pomoćnog objekta. Preduzeli smo određene aktivnosti da se spriječe oštećenja. Imamo i manji broj prijava u Slavinovićima. Zbog nelegalnog i neadekvatnog zacjevljenja dolazi do izbijanja vode na jednom šahtu pa je poplavljeno dvorište,” istakao je dr. Miralem Mulać, šef odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa Civilne zaštite grada Tuzla.

Mulać je također istakao i šta predstavlja prijetnju trenutnom stanju i šta bi moglo uzrokovati veći problem te šta bi stanovnici trebali uraditi kada je u pitanju trenutno stanje:

“Prema našem geoalarmu koji smo formirali za područje grada Tuzle trenutno smo u prvom stepenu opasnosti gdje dolazi do povećanja vodotoka, izlijevanja vode iz putnih kanala, nagomilavanja zemljanog materijala zbog spiranja. Opala je i velika količina lista. Mi smo još jučer Službu zaštite i spasavanja i JP “Komunalac” angažovali za uklanjanje lišća iz zona slivnika. Također apelujemo i građanima da čiste lišće, jer bi vrlo lako bilo i priručnim alatom ukloniti lišće kako bi bio odgovarajući proticaj.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button