BiHTuzla

U TK 46 prekršajnih naloga zbog kršenja mjera neposredne kontrole cijena

Tržišni inspektori u Tuzlanskom kantonu u proteklom periodu su izvršili 120 nadzora u hipermarketima, manjim trgovinama, poljoprivredenim apotekama i benzinskim stanicama, a kod 30 subjekata, odnosno trgovaca, utvrđene su nepravilnosti, maloprodajne marže nisu bile u skladu sa odlukama o neposrednoj kontroli cijena, te su poduzete zakonom propisane mjere.

Postupajući inspektori izrekli su 20 rješenja o otklanjanju nedostataka, usklađivanje marži s važećim propisima, te će biti izdato 46 prekršajnih naloga u iznosu od 53.250 KM – izjavio je Feni glavni tržišni inspektor Nihad Habibović.

Možda će Vas zanimati i:

On pojašnjava da je minimalna propisana kazna za nepoštivanje mjera neposredne kontrole cijena 1.000 KM za pravno lice i 250 KM za odgovorno lice, te 500 KM za fizičko lice u trgovinskoj radnji.

S obzirom da se novčane kazne izriču putem prekršajnih naloga, shodno odredbama Zakona o prekršajima, postupajući inspektori, kako je naveo, mogu izreći minimalne kazne propisane zakonom.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK će u narednom periodu vršiti pojačan inspekcijski nadzor, te će subjekte nadzora koji ne budu izvršili naložene upravne mjere, sankcionisati u skladu sa odredbama Zakona o inspekcijama TK i to 4.000 KM za pravno lice i 1.000 KM za odgovorno lice.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button