Totalno pozitivna ličnost godine

Pozorišni bard Vlado Kerošević










PROFIL KANDIDATA:

VLADO KEROŠEVIĆ

KATEGORIJA: ŽIVOTNO DJELO

MJESTO: TUZLA

Totalno pozitivna ličnost godine Radio Kameleona vam predstavlja Vladu Keroševića. Kao glumac je ostvario više od 150 premijerno odigranih uloga, zatim više od dvije i po hiljade repriznih ostvarenja rola, a u svoju biografiju upisao je i okvirno 50 režija, potom produkciju više od 200 predstava te nešto više od 20 godina profesionalnog angažmana na poziciji profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Vlado Kerošević je za Radio Kameleon rekao koje je njegovo najveće postignuće u protekloj godini:

“U prošloj godini sam kao profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, ali kao i glumac u svojoj osnovnoj profesiji zaokružio prije svega četrdesetogodišnji rad obilježavajući ga tokom 18. TKT festa 2020. godine promovišući monografiju koju je izdala Vlada Brčko Distrikta povodom 36. susreta kazališta/pozorišta u Brčkom. To je ujedno bila jedna zanimljiva prilika da se sumira rezultat cjelokupnog životnog angažmana i da se podvuče crta pod određenim periodom života, da se napravi neka analiza. Kad se to sve stavi na jednu stranu, a četrdesetogodišnji angažman na drugu stranu, onda se može vidjeti da je moj umjetnički angažman i moja umjetnička ličnost  bila potpuno ostvarena u proteklih 40. godina.”

Vlado Kerošević je kandidat Totalno pozitivne ličnosti godine u kategoriji Životno djelo.

Za Vladu Keroševića možete glasati OVDJE.

Više o Vladi Keroševiću možete pročitati dalje u tekstu:

Vlado Kerošević je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića. Nakon diplomiranja angažovan je u ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla gdje ostaje do 1993. godine. Od 1999. godine radi kao profesor glume i govora na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzli.

Trenutno je i dekan ove visokoškolske ustanove. 2002. godine osniva Teatar Kabare Tuzla. Po svom organizacionom i programskom konceptu ovaj Teatar je kamerni i moderni pozorišni mehanizam. Za nekoliko godina egzistiranja uspio je da se razvije u repertoarsko pozorište.

“Ovakav opus me obavezivao da čitavih 40 godina ne smijem spustiti koncentraciju pažnje na sve te djelatnosti ni za jedan segment, jer bi se u tom slučaju mogao dogoditi sistem domino-efekta. Hvala Bogu, nije se dogodio, iako je bilo raznih izazova. Sam o sebi imam utisak, a vidim da to potvrđuju i drugi, da sam uspješno ostvarena umjetnička ličnost na prostoru BiH i mislim da je to dovoljno za jedan život koji polako ulazi u svoju jesenju fazu, kada je to sve skupa zatvoreno ciklusom aktivnog rada i pretvoreno u taj ciklus mirovinskog statusa.”

Kao glumac je ostvario više od 150 premijerno odigranih uloga, zatim više od dvije i po hiljade repriznih ostvarenja rola, a u svoju biografiju upisao je i okvirno 50 režija, potom produkciju više od 200 predstava te nešto više od 20 godina profesionalnog angažmana na poziciji profesora na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button