Crna hronika

Podignuta optužnica protiv novinara Josipa Šimića zbog više krivičnih djela










Tužilaštvo KS-a okončalo je rad na predmetu protiv novinara Josipa Šimića Đinđića.

Predmet je formiran nakon što je ovom tužilaštvu dostavljen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Josip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije predavši ga Tužilaštvu BiH 28.8.2017. godine.

Nakon efikasne istrage, Tužilaštvo KS-a kao stvarno i mjesno nadležno, podiglo je optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića zbog više krivičnih djela. I to šest krivičnih radnji krivotvorenja isprave, tri prevare i lažno predstavljanje.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, naveli su iz Tužilaštva KS-a.

Podsjećamo, Šimića je uhapsila SIPA po nalogu Tužilaštva KS-a 5. septembra ove godine zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente. Josip Šimić proteklih je mjeseci bio u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstairali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javost.

Nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila, radi o vjerodostojnim razgovorima. Naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić – krivotvoreni.

Izvor: radiosarajevo



Back to top button