BiHVijesti

Vlast na državnom nivou: HDZ, SNSD i Osmorka danas će ozvaničiti koaliciju













Predstavnici SNSD-a, HDZ-a i Osmorke sastaju se danas u Istočnom Sarajevu, a nakon toga će u Sarajevu potpisati sporazum o koaliranju na državnom nivou.

Sastanak je prije nekoliko dana najavio Milorad Dodik, nakon održanog prvog susreta sa predstavnicima Osmorke u Banjoj Luci te ga potvrdio nakon sastanka sa Draganom Čovićem.

Oni će zajedno održati sastanak u Istočnom Sarajevu, nakon čega će u institucijama BiH (planirano u 16:00 sati) potpisati sporazum, koji dolazi simbolično na isti dan kada BiH treba biti odobren kandidatski status u EU.

Potpis će na sporazum staviti Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ), a predstavnici će se nakon toga obratiti novinarima.

Plan je da se sve “proslavi” na Božićnom prijemu koji organizuje predsjednik HDZ-a Dragan Čović u 18 sati, također u zgradi državnog parlamenta. Na tom prijemu je planiran dolazak brojnih zvanica iz političkog, vjerskog i javnog života BiH kao i visokih međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog kora u BiH.

Inače, svi predstavnici su u prethodnim danima istaknuli da su postigli dogovor o prioritetima u državi, ali da se nisu fokusirali na ono u čemu se ne slažu. Nakon sastanka u Banjoj Luci za vikend formirane su radne grupe koje su osmislile koalicioni sporazum koji će javnosti biti objelodanjen danas.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button