BiH

Ajhorst i Marfi: Izborne reforme će BiH približiti EU, ali dogovor neće biti po svaku cijenu

Postizanje dogovora o izbornoj reformi će značajno približiti Bosnu i Hercegovinu dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, to je istorijska prilika, izjavila je direktorica pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst, te pozvala političke lidere da na tome i rade.

Ajhorst je poručila kako je važno da ostanemo jedinstveni i da se borimo za suverenitet i teritorijalni integritet.

“Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da glasaju, biraju i budu birani”, naglasila je.

Istakla je da je visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj bio u BiH da prenese poruku zajedničke odgovornosti i hitnosti da se očuva bezbjednost.

“Gdin Borelj je pozvao sve političke lidere da im mir i bezbjednost budu prioritet broj jedan. Građani BiH znaju da hoćemo jedan paket reformi, koje će svima biti prihvatljive, a posebno iz perspektive Venecijanske komisije. S nama će u narednim danima biti i njihovi predstavnici”, rekla je Ajhorst.

Kako je navela, drugi setovi reformskih zakona su i dalje na čekanju u Parlamentu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkl Marfi je istakao da u Evropi imamo novi geopolitički momenat, priliku za BiH koja uključuje njene lidere koji treba da je iskoriste.

“SAD, EU I OSCE su tu da pomognu u razgovorima kako bi domaći lideri napravili neophodne kompromise i iskoristili priliku koja im je pružena. Ovo ne znači dogovor po svaku cijenu, to znači dogovor koji uključuje elemente koji su već poznati, a posebno paket integriteta izbornog procesa”, naglasio je Marfi.

Marfi je naveo da Metju Palmer više nije specijalni američki predstavnik zadužen za reformu Izbornog zakona BiH.

“Palmer odlazi na novi zadatak u London, biće naš zamjenik šefa misije. Ja ću preuzeti posao koji je on obavljao u narednih nekoliko dana. Optimističan sam da ćemo nešto postići, ali ste ‘zaglavili sa mnom'”, istakao je američki ambasador.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalec je podsjetila kako se BiH obavezala da će provesti preporuke OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava, kao i sve presude.

“Važno je i da građani daju svoj doprinos. Misija OSCE-a podržava Skupštinu građana BiH jer je neophodan inkluzivan proces, diskusija. Učešće građana je i potvrda, ne samo njihovih prava, nego i obaveza da daju doprinos funkcionalnoj demokratiji”, istakla je ona.

Prema riječima Senade Hadžić iz Skupštine građana BiH, u Sarajevu i Tesliću je zasijedala grupa od 57 nasumično izabranih građana, te da su vodili iscrpne diskusije o rješavanju problema diskriminacije.

“Došli smo do 17 preporuka viseglasno ili jednoglasno. Odnose se na Predsjedništvo i Dom naroda BiH, kao i eliminisanje diskriminacije, da svi mogu birati u biti birani. Posredan izbor četiri člana Predsjedništva iz reda Predstavničkog doma. Predsjendištvo bi bilo protokolarno, Vijeće ministara bi obavljalo ulogu Predajedništva koje imamo sad. Predlaže se ukidanje domova naroda i Vijeća naroda RS i prebacivanje nadležnosti na Predstavnički dom BiH”, navela je Hadžić.

Izvor
BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button