Vijesti

BiH među šest zemalja koje nisu glasale za izbacivanje Rusije iz Vijeća Evrope
Šest od 46 država članica Vijeća Evrope bilo je suzdržano tokom historijskog glasanja za izbacivanje Rusije iz organizacije.

Odluku o izbacivanju Rusije podržala je Skupština rekordnom većinom, ali nijedan poslanik iz šest zemalja nije glasao. To su Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovačka, Slovenija, piše ukrajinski Eurointegration.

Rusija nije ipak nije čekala odluku o isključenju iz organizacije već je sama odlučila napustiti Vijeće Evrope.

Ova odluka predstavnika BiH je veoma čudna s obzirom da je nedavno ambasador u Misiji BiH pri Vijeću Evrope Ivan Orlić potvrdio da se Bosna i Hercegovina u februaru pridružila državama koje su glasale za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope.

Tada su za suspenziju glasale 42 od 47 zemalja, a među njima je i BiH. Protiv su bile Rusija, Armenija i Azerbejdžan, dok je Turska bila suzdržana, a Srbija nije prisustvovala sastanku. No, suspenzija i izbacivanje iz članstva su dvije različite stvari.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, koja je jučer glasala je tijelo sastavljeno od zastupnika iz parlamenata država članica Vijeća Evrope. Pitanje je zašto parlamentarci koji predstavljaju BiH nisu slijedili stav ambasadora Ivana Orlića odnosno BiH.

Predstavnici Ruske Federacije obavijestili su generalnu sekretarku Vijeća Evrope Mariju Pejčinović Burić kako se država povlači iz ove institucije.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, ova odluka je donesena zbog odluke zapadnih zemalja da provode, kako je navedeno, antirusku politiku od početka rata u Ukrajini.

Vijeće Evrope je formirano nakon Drugog svjetskog rata kako bi zaštitilo ljudska prava i vladavinu prava širom kontinenta, a odvojeno je od Evropske unije.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button