Svijet

Istragom otkriveni načini na koje se bogatio Roman Abramovič

Istraga BBC-a otkrila je nove dokaze o koruptivnim poslovima koji su obogatili Romana Abramoviča.

Vlasnik Chelseaja zaradio je milijarde nakon što je kupio naftnu kompaniju od ruske vlade na namještenoj aukciji 1995. godine.

Njegovi advokati kažu da nema osnova za tvrdnju da je stekao veoma značajno bogatstvo kroz kriminal.

Ruskog milijardera je prošle sedmice sankcionirala vlada Velike Britanije zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Abramovičeva imovina je zamrznuta i on je morao napustiti slavni engleski klub Chelsea.

Ruski milijarder je već priznao na sudu u Velikoj Britaniji da je izvršio koruptivna plaćanja kako bi pomogao da se posao sa Sibnjeftom pokrene.

U Londonu ga je tužio njegov bivši poslovni saradnik Boris Berezovski 2012. godine.

Abramovič je dobio slučaj, ali je na sudu opisao kako je originalna aukcija Sibnjefta bila namještena u njegovu korist i kako je Berezovskom dao 10 miliona dolara da isplati zvaničnika Kremlja.

Dokument koji govori o brojnim prevarama

BBC Panorama je došla do dokumenta za koji se smatra da je prokrijumčaren iz Rusije.

Informaciju je programu dao povjerljivi izvor, koji kaže da su dokumente tajno kopirali iz dosijea o Abramoviču od strane ruskih agencija za provođenje zakona.

BBC to ne može potvrditi, ali provjere s drugim izvorima u Rusiji su potvrdile mnoge detalje u dokumentu od pet stranica.

U dokumentu se kaže da je ruska vlada prevarena sa 2,7 milijardi dolara u dogovoru sa Sibnjeftom – tvrdnja koju je potvrdila ruska parlamentarna istraga iz 1997. godine. U dokumentu se takođe navodi da su ruske vlasti htjele da optuže Abramoviča za prevaru.

Abramovič je ostao u najužem krugu Kremlja kada je Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine.

Otmica člana kineske kompanije

Dokument sadrži detalje još jedne namještene aukcije dvije godine kasnije, u kojoj je učestvovala ruska naftna kompanija Slavneft.

Abramovič je sklopio partnerstvo sa drugom firmom za kupovinu Slavnjefta, ali konkurentska kineska kompanija planirala je da ponudi skoro duplo više.

Mnogi moćni ljudi, od Kremlja do ruskog parlamenta, bi izgubili da su Kinezi pobijedili na aukciji.

U dokumentu se navodi da je jedan član kineske delegacije kidnapovan kada je stigao u Moskvu na aukciju.

“CNPC, kineska kompanija, veoma jak konkurent, morala je da se povuče sa aukcije nakon što je jedan od njenih predstavnika kidnapovan po dolasku na aerodrom u Moskvi i pušten je tek nakon što je kompanija izjavila da se povlači.”

Priču o otmici potkrepljuju nezavisni izvori koji nisu znali za dokument.

Nema nagovještaja da je Abramovič znao išta o zavjeri o otmici, ili da je u njoj igrao bilo kakvu ulogu.

Njegovi advokati rekli su za BBC da je tvrdnja o otmici “potpuno nepotkrijepljena” i da on “nema saznanja o takvom incidentu”.

Bez obzira na razlog kineskog povlačenja, parter Abramoviča bio je jedini reostali ponuđivač. I kupio je Slavnjeft po srušenoj cijeni.Izvor
Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button