Lifestyle

FOTO: 23 djece druge generacije STEM akademije dobilo svoje diplome










Promocija druge generacije polaznika STEM akademije u Tuzli održana je u subotu, 23. juna 2018. godine. Svoje zaslužene diplome dobilo je 23 djece koji su završili 7-mjesečni STEM program.

Prva STEM akademija u BiH, koja od aprila 2017. djeluje pri Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, namijenjena je djeci i mladima uzrasta 6-18 godina.

U okviru akademije djecase uče logičkom razmišljanju, istraživanju i kritičkom promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu multimedije, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad.

Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije podijeljen u osam nivoa, usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.

Jedan od senior trenera koji rade sa djecom – Dejan Bojić, diplomirani inženjer elektrotehnike, o razlozima uvođenja STEM akademiji kaže:

“Naša ideja je bila da djeci pružimo program koji će omogućiti da dobiju kvalitetna i savremena znanja iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics), koja su nedovoljno zastupljena u formalnom obrazovanju, a koja su im neophodna da bi bili uspješim u digitalnom dobu. Također nam je cilj djecu naučiti šta je kolaborativni rad i prepoznati njihove karakterne osobine kao što su liderstvo ili društvena svjesnost.”

Prije same promocije, djeca su provela dan sa STEM trenerima, razvijajući svoje završne projekte koji su zahtijevali upotrebu multidisciplinarnih znanja i vještina stečenih u okviru programa STEM akademije.

Projekti polaznika su bili vrlo zanimljivi i šaroliki – od makete robota Tower Bridge mosta koji se automatski podiže na osnovu senzora pokreta, EV3 i mBot robota koji je programirani da u što kraćem roku pređe zadanu stazu, utrke automobila-robota upravljanih mobitelom, do igre mačevanja koju su djeca pomoću MakeyMakey uređaja spojila na računar i isprogramirala.

Djeca su veoma ponosno pokazala svoje radove prisutnima, ali najbolje od svega jeste da pokazuju afinitete za ovu oblast, što je svakako jedan veliki zalog za njihovu budućnost.

Novi ciklus STEM akademije u Tuzli počinje u septembru, a trenutno je otvoren rani upis. Ako imate dijete koje je zaigrano, željno istraživanja, koje silno voli programiranje i robote i želite mu obezbijediti znanja i kompetencije za snalaženje u digitalnom dobu – ovo je program za njega/nju, bez obzira da li već posjeduje ili ne određene digitalne vještine.

Podsjećamo da na Visokoj školi eMPIRICA u srijedu, 27. juna 2018. godine počinje i besplatna škola programiranja za djecu uzrasta 13-17 godina, a koja se realizuje u saradnji sa udruženjem BIT Alijansa.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button