Covid-19Svijet

WHO: Rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju koronavirusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti.

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodnu sedmicu, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, naročito zato što je u Ukrajini stopa vakcinisanih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva miliona onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, piše CNN.

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbjeglica stopa vakcinisanih protiv covida iznosi samo 29 posto, a u Ukrajini oko 34 posto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susjednim državama između 3. i 9. marta zabilježeno je ukupno 791.021 novih slučajeva covida-19 i 8012 novih smrtnih ishoda od posljedica covida, stoji u izvještaju WHO-a objavljenom u nedjelju.

“Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti,” rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19. “Mi kao organizacija shvaćamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom.”

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno vakcinisanje protiv covida, a WHO finansira laboratorijsko testiranje na covid-19.

Rumunsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i vakcinisati protiv covida Ukrajince koji su pobjegli pred ratnim zbivanjima.

Liječenje oboljelih od covida-19 u Slovačkoj je besplatno.

I u Moldaviji je vakcinisanje protiv covida-19 za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućava besplatno testiranje na covid.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sistem. Od nedjelje je zabilježen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.

Izvor
Hr.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro